PolitikaSvijet

Pučisti sve vrijeme držali Erdoganov avion na nišanu, ali nisu pucali

U noću vojnog udara u Turskoj piloti dva borbena aviona imali su na nišanu letjelicu u kojoj je bio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turski lider vraćao se u Istanbul sa odmora nedaleko od Marmarisa nakon što je frakcija iz vojske pokrenula vojni udar.

“Najmanje dva borbena aviona `f-16` letjela su u blizini Erdoganovog aviona na putu ka Istanbulu. Nanišanili su Erdoganov avion i još dve letjelice koje su bile u njegovoj pratnji. Zašto nisu pucali, i dalje je nepoznanica”, rekao je neimenovani vojni zvaničnik agenciji Reuters.

Drugi višerangirani turski zvaničnik potvrdio da je Erdoganov poslovni avion naišao na borbene letjelice kojim su upravljali piloti povezani sa vojnim udarom, ali je ipak bezbjedno stigao u Istanbul.

Treći višerangirani zvaničnik, takođe je izjavio da je predsjednikov avion imao probleme u vazduhu, ali nije objavio druge detalje.

Erdogan je ranije izjavio da su od početka udara zavjerenici pokušavali da ga napadnu u Marmarisu i da su gađali lokacije na kojima je boravio. Prema riječima zvaničnika, Erdogan je izbjegao smrt za nekoliko minuta.

Turska medijska kuća “CNN Turk” navodi da je oko 25 vojnika pomoću konopaca iskočilo iz helikoptera na krov hotela u Marmarisu i da su odmah otvorili vatru, nastojeći da uhvate Erdogana, ali je on otišao samo nekoliko minuta ranije.

Od početka vojnog udara u Turskoj više od 290 ljudi je poginulo u nasilju, od čega su 104 zavjerenici, a ostali su uglavnom civili i pripadnici policije.

Autor: Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close