Puč u Vanjskotrgovinskoj komori BiH?

Više od godinu dana vlada haotično stanje i potpuna anarhija u funkcioniranju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH).
Rezultat je to samovoljnog djelovanja, vanstatutarnih postupaka i nezakonitih odluka predsjednika VTK/STK BiH, Brune Bojića, navodi se u informaciji koju potpisuju potpredsjednici VTK BiH Amir Zukić i Veselin Poljašević.
U VTK/STK BiH na djelu je samovolja skupine osoba na čijem je čelu Bruno Bojić, a koja je preuzela ingerencije Skupštine VTK/STK BiH i nelegalno pokrenula izborni proces. Prema Zakonu, VTK/STK BiH ima predsjednika i dva potpredsjednika koje bira Skupština po principu zastupljenosti konstitutivnih naroda sa izmjenljivošću mandata svakih 16 mjeseci. Aktualni predsjednik VTK/STK BiH, Bruno Bojić će funkciju obavljati do 1. marta ove godine, a nakon tog datuma, prema principu rotacije (budući da je prije Bojića predsjednik bio Veselin Poljašević) funkciju će preuzeti Amir Zukić.
Međutim, pitanje je – hoće li i koliko će Zukić ostati na funkciji predsjednika VTK/STK BiH. Bojić je svoje predsjedavanje iskoristio za provođenje svojevrsnog puča u VTK/STK BiH. Mimo organa Komore i bez znanja i suglasnosti dvojice potpredsjednika donio je nezakonitu odluku o izborima za dopunu zastupnika Skupštine VTK/STK BiH. Potpredsjednici Zukić i Poljašević su isključeni iz ovoga procesa iz prostog razloga što inzistiraju na poštivanju zakonom propisanih procedura, koje se odnose na reguliranje popune Skupštine VTK/STK BiH. Za provođenje ove odluke Bojić je, također, suprotno zakonu i, mimo znanja i saglasnosti dva potpredsjednika, formirao, posebnu komisiju. Izbore i popunu zastupnika u Skupštini VTK/STK BiH, međutim, provodi, po Zakonu, stalna skupštinska komisija i nije zadatak predsjednika, niti on ima pravo samoinicijativno poduzimati radnje za promjenu zastupnika Skupštine, niti formirati posebne komisije., što upućuje na zaključak da je i po ovom osnovu sazvana sjednica Skupštine VTK/STK BiH u Tesliću nelegalna. Jedini cilj „Bojićeve“ komisije je provođenje njegovih nezakonitih odluka i svojevrsna „sječa“ zastupnika Skupštine VTK/STK BiH suprotno Zakonu i statutarnim odredbama.
Prema tim odredbama, zastupniku u Skupštini VTK/STK BiH prestaje mandat u slučajevima: opoziva, podnošenja ostavke, odlaska u mirovinu ili napuštanja kompanije iz koje je delegiran, a potom izabran kao zastupnik. Kako nema kontrolu nad aktualnim sazivom Skupštine VTK/STK BIH, Bojić je, bez bilo kakvih utemeljenih argumenata, planirao, putem tzv. Komisije i pojedinih „izlobiranih novih članova“ promijeniti čak 45 od 60 zastupnika i preuzeti potpunu kontrolu nad Skupštinom i Komorom. Tako će novi „Bojićev“ sastav zastupnika, uz njegovu nezakonitu odluku i nelegalnu komisiju sami sebe proglasiti Skupštinom. Time se iz sastava Skupštine VTK/STK BiH, suprotno Statutu i Zakonu, izbacuje tri četvrtine zastupnika, među njima i najistaknutiji članovi i privrednici, poput Džemaila Vlahovljaka iz Energoinvesta Sarajevo ili Stipe Prlića iz HT Mostar ili Nedreta Kikanovića, predsjednika Privredne komore Tuzla.
Važno je napomenuti da su na ovaj način, ni krivi ni dužni, izmanipulirani kandidati, koji su sa spiska prijavljenih na Bojićev javni poziv predloženi za zastupnike u Skupštini VTK/STK BiH, njih 45, dovedeni u pravno apsurdnu situaciju da se samoproglašavaju u Skupštinu, kao najviši organ VTK/STK BiH. Posebno je zanimljivo u ovoj priči da je jedini legitimni potpredsjednik Skupštine Džemail Vlahovljak grubo izbačen iz Skupštine VTK/STK BiH, a poziv za sjednicu u Tesliću potpisuje gospođa, koja je penzionerka od 2009.godine i kao takva nema legitimitet, jer joj je mandat zatupnice apsolutno ništavan.
Zajedno s Bojićem, u projektu rušenja VTK/STK BiH učestvuje interesna skupina u kojoj su vd generalnog sekretara Ivan Mandić, zamjenik generalnog sekretara, Velibor Peulić i predsjednik /potpredsjednik Federalne privredne komore, Avdo Rapa, član novoimenovane Bojićeve komisije. Među „novim“ članovima je i kum Brune Bojića – Munib Huseinagić iz Zenice.
Ova interesna skupina, uz umiješanost politike, želi VTK/STK BiH „očistiti“ od neistomišljenika i potom raditi šta hoće. U prvom planu je borba za izdavanje detašmana i preuzimanje dijela „kolača“ od entitetskih komora, i kontrola finansijskih sredstava VTK/STK BiH. Tako bi samoproglašena Skupština VTK/STK BiH, na temelju nezakonite odluke predsjednika Bojića, u potpunosti „pokrila“ već izvršeni puč u Komori i nastavila provoditi pravno nasilje, smatra potpredsjednik VTK/STK BiH, Veselin Poljašević. Sjednica samozvane skupštine već je zakazana za ponedjeljak 18. februar, samo 10 dana prije nego bi predsjedavanje Komorom trebao preuzeti Amir Zukić, što je simptomatično i indikativno.
Ovim je radnjama nanesena nenadoknadiva šteta ugledu VTK/STK BiH, kao i poslovnoj zajednici u cijelini. Istinski i jedini je izlaz vratiti izborni procesu institucionalne i zakonske okvire, te izvršiti dopunu zastupnika iz kompanija od ugleda i poslovnog integriteta, navodi se u informaciji koju potpisuju Zukić i Poljašević.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close