Ptice Hutovog blata kao dio IPA projekta

Park prirode Hutovo blato u Bosni i Hercegovini i Tivatska solila, specijalni florističko-faunistički rezervat u Crnoj Gori su zaštičena područja u kojima će se tokom ovog mjeseca održati poseban projekat usmjeren ka zaštiti ptica. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a zajednički ga realiziraju nevladine organizacije Oxfam u BiH, Naše ptice i  Novi Val  iz Bosne i Hercegovine i Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Općina Tivat iz Crne Gore.

Trenutno je u toku proljetna seoba ptica duž jadranskog migratornog puta na kojem se nalaze i zaštićena područja koja su predmet interesiranja ovog projekta. Da bi tokom ovog perioda praćenje ptica bilo obavljeno na adekvatan način organizirani su zajednički petodnevni ornitološki kampovi koje će voditi eksperti iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u kojima učestvuju terenski radnici iz Hutovog blata i Tivatskih solila, kao i volonteri.

Monitoring brojnosti i vrsta ptica poslužit će kao pokazatelj trenutnog stanja, odnosno u kojoj je mjeri zaštita ovih područja pozitivno utjecala na povećanje broja i vrsta ptica koje prelijeću ovo područje ili se na njima gnijezde.

Kamp u Tivatskim solilima će se održati od 3. do 7. marta, a u Hutovom blatu od 10. do 14. marta 2014.

Nakon obavljenih treninga daleko veći broj terenskih radnika i volontera će biti u stanju da na adekvatan način obavlja monitoring, odnosno prikuplja podatke za stručna i naučna istraživanja koja će biti u službi zaštite ovih područja.

U isto vrijeme aktivnosti ovako educiranih radnika na terenu će omogućiti da ljubitelji ptica budu u prilici da se bave posmatranjem ptica, čime će se nedozvoljeni lov staviti na viši stepen kontrole.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close