Psovanje Boga po nastavnom planu i programu

Čitanka za 8. razred osnovne škole, autora Muhidina Džanke i Željka Ivankovića

Upozoravamo na jedan veoma opasan propust. Naime, u Čitanki za 8. razred osnovne škole, čiji su autori Muhidin Džanko i Željko Ivanković, u poglavlju o medijskoj kulturi, nalazi se i kraći fragment flmskog scenarija filma „Sjećaš li se Doli Bell“. U tom izboru priređivača Čitanke, koji treba osnovnoškolcima da pokaže šta je scenarij i koje su njegove osnovne karakteristike“, nalazi se i rečenica u kojoj Kerim, jedan od likova u tome filmu ni više ni manje nego psuje Boga

Piše: Ezher Beganović – saff.ba

Bosna i Hercegovina ima veoma složen obrazovni sistem. Obrazovanje u našoj zemlji izloženo je brojnim iskušenjima. Kroz obrazovni sistem bosanski Srbi i Hrvati  aktivno ruše Bosnu i Hercegovinu, odnosno odgajaju generacije koje će mrziti našu zemlju i protiv koje će se, kad god zatreba i kad god se rodi kakva pogodna prilika, željno i spremno boriti. Bosna i Hercegovina je u srpskom i hrvatskom nastavnom planu i programu, naročito u srpskom, predstavljena na najgori mogući način. S druge strane, bosanski nastavni plan i program, kojeg uglavnom pohađaju bošnjačka djeca, prepun je mahana koje koče ispravan odgoj i obrazovanje novih generacija. Osim što je naša bliska historija izbačena iz  nastavnih planova i programa, odnosno osim zabrane sjećanja na odbranu Bosne i Hercegovine od srpsko – hrvtaske agresije, bosanski nastavni plan i program prepun je brojnih drugih nedostataka. Ovom prilikom upozoravamo na jedan veoma opasan propust. Naime, u Čitanki za 8. razred osnovne škole, čiji su autori Muhidin Džanko i Željko Ivanković a recenzenti Nihad Agić, Emina Ajanović i Dijana Hadžizukić, koju je odobrio Federalni ministar obrazovanja i nauke (Emir Turkušić), u poglavlju o medijskoj kulturi, nalazi se i kraći fragment flmskog scenarija filma „Sjećaš li se Doli Bell“, koji potpisuju Abdulah Sidran i Emir Kusturica. U tom izboru priređivača Čitanke, koji treba osnovnoškolcima da pokaže šta je scenarij i koje su njegove osnovne karakteristike“, nalazi se i rečenica u kojoj Kerim, jedan od likova u tome filmu, svome bratu Dini zbog toga što puši cigarete, uz brojne udarce, ni više ni manje nego (o)psuje Boga : „ Nećeš pušit, ( ovdje slijedi psovanje Boga, op.a.)… sa zemljom ću te sastavit…“ navodi se u spomenutoj čitanki na 202. stranici. Osim toga, naslovna stranica ove čitanke je neprimjerena za djecu koja pohađaju osnovnu školu.  Ova čitanka je najviše u opticaju u Kantonu Sarajevo. Nažalost, i pored ovakvih nedostataka Ivankovićeva i Džankina čitanka je još uvijek u upotrebi.

Ovakva sramota je moguća samo u Bosni i Hercegovini, preciznije kod nas Bošnjaka ( ovakav propust, tj, sramota nije zabilježena u srpskom i hrvatskom nastavnuom planu i programu). Kako je moguće da visoko obrazovani i ugledni ljudi sa toliko intelektualnih referenci bez ikakvog srama dovedu u tešku situaciju nastavnike i djecu da moraju  učiti gradivo u kojem se Bog psuje otvoreno i bez ikakvog straha?  Kakvu mi to djecu odgajamo i obrazujemo?

Željko Ivanković, književnik iz Vareša u medijima i u svojim knigama često moralizira i zgražava se nad brojnim pošastima našeg društva. A onda nam uredi čitanku u koju,  bez imalo srama, našoj djeci podvali da psuju Boga, da tu lekciju sa psovkom Boga moraju naučiti. Ko bolje poznaje Željka Ivankovića neće se iznenaditi, jer šta de se očekuje od čovjeka koji je našeg poslanika Muhameda a.s. proglaso falsifikatorom, čovjekom koji je ukrao teze i ideje od Isusa. A što se tiče Muhidina Džanke, koautora, recezenata Nihada Agića, Emine Ajanović i Dijane Hadžizukić, te  ministra Emira Turkušića, koji je platio Ivankoviću i Džanki da našu djecu uče da psuju Boga, na njih pada komentar da su gori od Ivankovića. Nekada, ne tako davno, Bošnjaci uopće nisu psovali. Antun Hangi u svom djelu „ Život i običaj muslimana“, ovako je opisao moralne osobine Bošnjaka muslimana u Bosni i Hercegovini. „ Ja služim već šesnaest godina u ovim zemljama, ali sam rijetko kad (i to tek u najnovije doba) čuo da bi i najprostiji Musliman opsovao Boga ili sveca. Musliman mrzi i prezire onoga koji psuje…“

Nažalost, danas je doštlo neko drugo vrijeme. Danas, kao što vidimo iz ovog primjera, visokoobrazovani muslimani uče muslimansku djecu da već u školama počnu da psuju Boga.

Pozivamo one koji su nadležni za ovaj problem da se Čitanki za 8. razred osnovne škole, autora Muhidina Džanke i Željka Ivankovića odmah izbaci iz nastavnog plana i programa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close