PolitikaSvijet

Pseudozelena politika uništava naš život

Odlika modernog načina života je korištenje monokultura kukuruza i uljane repice za biogorivo dok ptice, šišmiši i kukci masovno stradavaju i bivaju desetkovani u ekosustavu… U borbi protiv klimatskih promjena se uništava naš životni okoliš i svi podržavaju taj proces.

Njemački Contra Magazin je više puta pisao o pomoru kukaca i utjecaju ovog fenomena na globalni prehrambeni lanac. Razlozi za to su u velikoj mjeri poznati. To je masovan uzgoj monokultura uz opsežnu uporabu pesticida.

I kakve veze “zelena politika” ima s tim? Mnogo. Dok u smislu hrane uvijek zahtijevamo samo“organsko” i “regionalno”, na drugoj strani se u proizvodnji etanola i “biodizela” odustaje od konvencionalne poljoprivrede ili se čak primjenjuje GMO sjemenje. Velika područja diljem svijeta se sada koriste kao površine za proizvodnju “biogoriva”, a taj je posao isplativ samo uz ogromne prinose. Međutim, uzgoj ovih kultura uzrokuje ogromne štete u životinjskom svijetu.

Bez obzira jesu li to kukci ili životinje kojima su ta područja prirodno stanište, poput zečeva, ptica, ježeva, itd. – svi su desetkovani.

To ima ogroman utjecaj i na naš ekosustav, vjerojatno čak i gori od nekoliko elektrana na plin ili ugljen ili automobila na fosilna goriva. Na kraju krajeva, CO2 je također važan nutrijent za biomasu našeg planeta i mnogi znanstvenici tvrde da viša koncentracija CO2 rezultira većim rastom biljaka.

Razina utjecaja na globalnu klimu CO2 proizvedenog ljudskim djelovanjem je prilično kontroverzna, pogotovo jer je ovaj plin teži od zraka i zato ostaje uglavnom blizu tla. Ipak, zbog ugljičnog dioksida se provode masovne intervencije u prirodi koje uzrokuju ogromne poremećaje u flori i fauni, uključujući pomor kukaca i smanjenje biološke raznolikosti.

Stvarna “zelena” politika bila bi postupno provesti strukturne promjene na globalnoj razini, a ne ugroziti ljudsku budućnost mjerama kao što je luda i pogrešna “energetska tranzicija” koja uzrokuje više štete nego koristi. Ljudska se vrsta može prilagoditi klimatskim promjenama, ali ako mi iz pohlepe i ideološke sljepoće uništimo vlastitu opskrbu hranom odozdo prema gore, onda imamo veliki problem.

Klimatske promjene jesu izazov za čovječanstvo, kao što je to ranije bilo ledeno doba, ali uz sve to je očuvanje biološke raznolikosti i globalne biomase, uz netaknuti prehrambeni lanac, izuzetno važno. Danas se vodi pogrešna  pseudozelena politika. Naime, sami sebe uništavamo tako što slavimo religiju koja navodno voli klimu.

SAŠA. F. – Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close