Kultura življenjaLifestyleVisoko

Prvomajski praznici na Bosanskim piramidama

PRVOMAJSKI PRAZNICI NA BOSANSKIM PIRAMIDAMA

Harisovi susreti

Piše: dipl.oec. Haris Delibašić, stariji vodič Fondacije

Gosti iz brojnih gradova BiH, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Bugarske, Češke, Slovačke, Austrije, Njemačke, Italije, Francuske, Španije, i mnogih drugih zemalja ove su godine Praznik rada proveli u Bosanskoj dolini piramida. Parkinzi ispred ulaza u Podzemni labirint Ravne bili su mali za brojne automobile, motocikle, kombije, taxi vozila i autobuse. Goste su dočekivali  srdačni vodiči Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” koji su posljednjih dana  imali pune ruke posla.

Na ovoj top turističkoj destinaciji odzvanjali su strani jezici.   Većina stranaca kažu da su došli u BiH najviše zbog posjete Tunelima i piramidama.  Najčešće pitanje prezadovoljnih gostiju po izlasku iz tunela je u vezi mjesta s ukusnom hranom. Posao je cvjetao i na štandovima suvenira lokalnih trgovaca.

Upoznao sam zanimljivu grupu omladinaca iz Poljske, kojima se ostvario san da obiđu piramide. Kažu da su se dvije godine pripremali za ovo putovanje. Očarani viđenim, po izlasku iz tunela, kazali su da su ovu destinaciju doživjeli kao “kapiju prema dimenziji nedokučivih tajni, mjesta koje će im dugo intrigirati maštu, jer ovo što su vidjeli i osjetili je doživjaj koji se ne zaboravlja lako“.

piramidasunca.ba

  Tags
  Show More

  Related Articles

  Back to top button
  Close
  Close