BiHPolitika

Prvi sabor Bošnjačkog pokreta održan u Sarajevu

Bošnjački pokret: Preduzeti sve da buduće generacije ne provedu život u podjelama, u genocidima

Prvi sabor Bošnjačkog pokreta održan je u Sarajevu, usvojen je osnivački akt i predstavljen program Pokreta, u vidu nove bošnjačke politike, kako je definirano.

Po riječima predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića i akademika Muhameda Filipovića, krajnji cilj je – normalna država BiH.

Pokret nije alternativa nijednom od aktuelnih političkih koncepata jer kad bi bio, morao bi imati tri alternative, rekao je novinarima Filipović.

On je obrazložio Program prema kojem prvi i najvažniji cilj probosanske politike treba da bude vraćanje ustavnopravnog i političkog jedinstva koje će pokazati da je Bosna i Hercegovina država što nastaje i živi na temelju jedinstva političke volje njenih građana kao jedinog legalnog, legitimnog i politički najbitnijeg izvora njene ustavnosti i zakona. To isključuje posredovanje institucija i ustavnopravnih faktora kakvi su politički predstavnici nacija što u njoj žive, strani i drugi elementi s posebnim ovlašćenjima u odnosu na bh. politički i ustavnopravni sistem, tj.oni koji su spremni miješati se u unutrašnje stvari BiH.

Da bi se to ostvarilo, rekao je Filipović, nužno je prvo postići strateško političko jedinstvo svih probosanskih snaga kako bi se učinila vidljivom razlika između snaga koje se zalažu za Bosnu i Hercegovinu kao normalnu državu i onih koji koji u politici imaju druge ciljeve i služe interesima drugih država i institucija.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić izjavio je da se Sabor održava na 25. godišnjicu od prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene narode (UN), kada su je priznale mnoge zemlje svijeta s ustavom koji nije podrazumijevao podjele, entitete i kantone, ali UN prekršio obaveze nametnuvši takvoj državi embargo na oružje, što će se pokazati katastrofalnim kad se morala braniti od agresije u čijem se toku dogodio i genocid u njenim granicama.

– Mi kao generacija Bošnjaka moramo preduzeti sve da buduće generacije ne provedu život u patnjama i podjelama, u genocidima – rekao je između ostalog.

Zadaća Sabora je krupna, zaključio je Tokić.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close