Prvi put na MESS-u: Razgovori sa publikom poslije predstava

Pored različitih teatarskih formi koje će ponuditi i ovogodišnji 55. Internacionalni teatarski festival MESS, od klasičnog dramskog teatra do eksperimentalnih koraka u savremenom plesu, u skladu sa festivalskim motom “prvi put”, pored predstava u kojima se očekuje interakcija, kao što su SARTR-ova “Životinjska farma” i predstava holandske autorice Emke Idema “Rule”, poslije predstava “Common ground” teatra Maxim Gorki iz Njemačke i britanske “The Paper Cinema's Odyssey” bit će upriličeni razgovori sa publikom.

 

Foto: Velija Hasanbegović

 

“Common Ground”, rediteljice Yael Ronen, jedna je od najvećih uspješnica prošle sezone u Berlinu, a koja u svom ansamblu ima glumce i glumice porijeklom iz Prijedora, Novog Sada i Sarajeva. U ovoj dokumentarnoj predstavi rame uz rame stoje djeca ratnih zločinaca sa djecom žrtava ratnih zločina. Nakon predstave će se održati i razgovor sa publikom. Predstava igra 3. oktobra u 21 sat u Narodnom pozorištu Sarajevo. U saradnji sa British Councilom, namijenjena za tinejdžere i odrasle, predstava “The Paper Cinema's Odyssey” je savremena interpretacija Odiseje, uz pomoć mnoštva muzičkih instrumenata, pijeska i kartona. Također, poslije izvedbe zakazane u 22 sata u Sarajevskom ratnom teatru SARTR u subotu 10. oktobra, predviđen je razgovor aktera sa publikom.

Predstava “Životinjska farma”, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra i režiji Dine Mustafića uveliko zavisi od publike koja glasanjem bira uloge za glumce i glumice. Na sceni je 14 glumaca i glumica. Jedan od njih je George Orwell, a ostale uloge dodjeljuje upravo publika. Svaki gledalac na ulazu dobije zvono i jačinom zvuka zvona, glasa ili udaranja nogama o pod, mjeri se jačina zvuka te se tako određuje kojem glumcu ili glumici i za koju ulogu ide glas publike. Festivalsko igranje predstave u SARTR-u je zakazano za ponedjeljak, 5. oktobar u 20 sati.

Još intenzivnija interakcija sa publikom dešava se u predstavi “Rule” nizozemske autorice Emke Idema. Publika i fizički učestvuje u igrici koja simulira demokratski sistem. U toku trajanja predstave, publika odgovara na postavljena pitanja tako što odlazi na jedan od ponuđenih “drvenih otoka” i zajedno sa svojim istomišljenicima i istomišljenicama brani svoje stavove. Predstavu će publika moći pogledati u utorak, 6. oktobra u Domu oružanih snaga BiH u 18 sati te u srijedu 7. oktobra u 15 i u 18 sati. Zbog specifičnosti koncepta u kojem se očekuje aktivno učešće publike u predstavi, preporučuje se dolazak publici koja je spremna na interakciju na engleskom jeziku.

Rezervacije ulaznica za sva festivalska igranja se mogu obaviti putem telefona 062 826 744 ili putem www.navigator.ba, a prodaja ulaznica počinje 22. septembra u 10 sati. Kompletan program 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na web-stranici www.mess.ba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close