Prvi međunarodni halal sajam u Sarajevu sredinom maja

Prvi međunarodni sajam halal industije ”Sahaf” će u Sarajevu od 15. do 17. maja okupiti predstavnike ove industrijske grane iz zemalja jugoistočne Evrope i svijeta. 
– Sajam ima za cilj promoviranje halal proizvoda i usluga potrošačima regiona te kreiranje poslovnih prilika za regionalnu halal industriju na tradicionalnim halal tržištima širom svijeta – pojasnio je član nazdornog odbora Sahaf a Amel Kovačević.
Na ovogodišnjem sajmu predstavit će se proizvođači halal prehrambenih proizvoda, aditiva i poluproizvoda, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda, pružaoci halal usluga na području finansija, bankarstva i osiguranja te turizma i ugostiteljstva.
Kovačević je kazao da Sarajevo kao glavni grad BiH zaslužuje da bude domaćin  ovakve manifestacije, jer je u njemu historijski utemeljena islamska kultura i civilizacija.
Organizatori smatraju da je Sahaf prilika za unapređenje veza lokalnih i inostranih kupaca i distributera.
– Globalno tržište halal proizvoda i usluga procijenjeno je na 2.770 milijardi američkih dolara, te eksponencijalno raste 20 posto na godišnjem nivou – kazao je Kovačević, dodajući da je BiH najveće pojedinačno halal tržište jugoistočne Evrope.
Populacija potrošača koji preferiraju halal certificirane proizvode i usluge u BiH procjenjuje se na dva miliona.
Halal je termin koji se koristi za proizvode i usluge koji se smatraju dozvoljenim konzumirati po islamskom pravu.
Pokrovitelji Sahaf sajma su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close