Prvi mart o Zakonu o prebivalištu: SDP i SBB su lagali. Ovo je kraj jedne iluzije!

Ovo je naš posljednji poziv ljudima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da glasaju protiv zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH u ovom obliku – kazao je danas na pres konferenciji u Sarajevu koordinator Koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart” Emir Suljagić.

On je naveo da postoji cijeli niz primjedbi na zakon o prebivalištu.

Sloboda kretanja

-Naš problem je u tome što se ovim zakonom stavlja van snage zakonska odredba o olakšanom prijavljivanju prebivališta za povratnike, odnosnom suspenduje se član 20. i uvodi se jedna novina koja nije dosad postojala ni u jednom jedinom zakonu na planeti, a to je član 8a., koji MUP-ovima daje zakonsku obavezu da u roku od pet godina izvrše reviziju svakog pojedinačnog prebivališta – objasnio je Suljagić.

Dodaje da oni ni s tim nemaju nikakav problem, jer su za svakog pojedinačnog prijavljenog povratnika i birača u Srebrenici imali posjedovni list, ugovor o podstanarstvu ili neki drugi dokaz koji je bio adekvatna pravna osnova za prijavljivanje prebivališta.

– Ono što je naš problem u ovom slučaju je što se naša sloboda kretanja isporučuje u ruke Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, koja nije nezavisna agencija za provođenje zakona, već agencija koja ispunjava političke instrukcije koje dobiva iz kabineta Milorada Dodika – naveo je on.

Ovim zakonom će se, podcrtao je Suljagić, ograničiti njihova sloboda kretanja, za najmanje 100 do 200 hiljada građana BiH koji su 1991. godine živjeli na teritoriji entiteta RS-a, obnovili svoje kuće te prijavili prebivalište, znači da će biti uklonjeni iz evidencije prebivališta, odnosno s biračkih spiskova, jer je to dosad bio osnov za glasanje iz odsustva.

– Politička implikacija ovog zakona je ozakoniti praksu poništavanja prebivališta koja je dosad bila nelegalna i svaki građanin će doslovno, prije nego što napusti opštinu morati da se prijavi u stanici policije u slučaju da oni njemu taj dan ne pošalju policiju na vrata da provjeri da li on tamo živi – objasio je.

Kada 2016. godine, dodao je Suljagić, stranka SNSD i Milorad Dodik dobiju načelnika Srebrenice na izborima, odgovornost za to će snositi ljudi koji su u Vijeću ministara i Predstavničkom domu glasali za ovaj zakon.

– Ovo je kraj mogućnosti da povratnici i svi nesrbi imaju bilo kakav politički uticaj u entitetu RS i ovo je kraj njihovog političkog faktora. U to niko ne treba sumnjati – podcrtao je Suljagić.

Povratak u 1992.

Partije koje su podržale ovaj zakon, naglasio je on, konkretno “Stranka za bolju budućnost i Socijaldemokratska partija, nikada u svojim programima nisu spominjali da se zalažu za podjelu države i ovim su iznevjerili sve ljude koji su za njih glasali na općim izborima”.

– Ovaj čin nas vraća u maj 1992. godine, s tim što su oni koji su tada pokušali da na tenkovima JNA uđu u Predsjedništvo RBiH danas u institucijama i rade na podjeli ove zemlje. Usvajanjem ovog zakona uklonit će se mit o tome da su sve stranke u Sarajevu probosanske stranke i da očigledno uz blok SNSD-u i HDZ-u, SDP i SBB sada rade na podjeli državnosti države BiH. Ovo je kraj jedne iluzije – ocjena je Suljagića.

On je pozvao “ljude koji će sutra o ovome odlučivati u Domu naroda da aktiviraju mehanizam vitalnog nacionalnog interesa kada je riječ o zakonu o prebivalištu te ako se dogodi da Ustavni sud odbije njihove progovore, bojkotuju sjednice Doma naroda na čijem dnevnom redu će biti ovaj zakon”.

Almir Salihović je Koalicije “Prvi mart” pročitao je poruke političarima ostalih članova ove koalicije koji danas nisu mogli doći u Sarajevo.

– Ovaj zakon potpisuje takve procedure i daje takvu nadležnost MUP-u RS-a da svaki put kad želimo da proučimo fatihu na mjestu stradanja naših najdražih, da nas procesiraju i pozivaju na saslušanje. MUP RS-a će dobiti ekskluzivno pravo da briše i vrši reviziju svih nas koji tamo živimo – naglasio je on.

Salihović je pozvao političare da opravdaju povjerenje i svoj mandat te ne glasaju za takav zakon sutra.

Subašić: Uskraćeno pravo

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić prisjetila se da je odlazak u Kravicu 13. jula bio jako tužan.

– Nas su udarali. Imam dvije modrice, jednu na stomaku, drugu na ruci. Izvadila sam ljekarsko uvjerenje, kao i ostalih šest majki – objasnila je ona te dodala da je MUP RS-a na kraju rekao da je čuvao privatnu imovinu.

Ona je dodala da će im ovim zakonom biti uskraćeno pravo da posjete stratišta na kojima su ubijena njihova djeca te “da žive i da postoje”.

– Od nas žele da naprave Palestinu i Čečeniju jer se tamo jako krše ljudska prava – zaključila je Subašić.

Poručila je da sutra odlazi u Haag kao svjedok i da se ne boji nikoga.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović kazala je da sumnja da se može doći do pravde i pravednosti.

– Ja prihvaća svu odgovornost za prerezivanje žice u Kravici, samo mi je žao što sada privode druge momke. Sve su mi uzeli, neka uzmu i mene. Oni ništa nisu naučili iz prošlosti, ne kaju se. Ovo je veliki atak na one koji su se vratili da im nije mjesto da tu žive – ocijenila je.

Mehmedović se također prisjetila događaja od 13. jula u Kravici te saslušanja dva dana nakon toga.

– Malo im je što su nam pobili sve, sad žele još da nas ispituju. Ovakve stvari se mogu dešavati samo u Sjevernoj Koreji i tvorevini krvi i genocida – kazala je ona.

Bumbur Asmir iz Modriče je također digao svoj glas protiv zakona o prebivalištu i boravištu.

Koordinator Koalicije “Prvog marta” za općini Bratunac Admir Velić kazao je da se povratnici u RS-u mogu tolerisati samo ako su biološki tu prisutni.

– Svako njihovo drugo prisustvo, političko, ekonomsko, kulturno i svaki drugi plan će očito biti sasijecan – dodao je Velić.

Naglasio je da je povratnicima garantovano da se mogu obrazovati te da mogu imati nacionalnu grupu predmeta.

Sutra na Domu naroda

– Ali kada određena sredina u RS-u, tačnije bošnjačka, dobije veliki broj povratničke djece da mogu formirati odjeljenje, onda se ta djeca razbacaju u odjeljenja gdje su srpska djeca u većini, tako da ne mogu ostvariti svoje pravo – kazao je Velić.

Dom naroda PSBiH će na sutrašnjoj zakazanoj sjednici razmatrati zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Predloženi zakon je po hitnom postupku, dakle bez mogućnosti bilo kakvih izmjena, usvojio prošle sedmice Predstavnički dom.

Kako je navedeno iz Vijeća ministara, koje je dan prije usvojilo predloženi zakon, izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu bh. državljana poboljšava se osnovni zakon, uvode u praktičnu primjenu propisi u vezi s elektronskim potpisom te preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja sigurnosti ličnih dokumenata.

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem kod nadležnih organa, i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.

 Oslobođenje
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close