Prvi crnac i prva muslimanka u historiji njemačkog parlamenta

BERLIN – Hemičar porijeklom iz Senegala postao je prvi crni savezni poslanik u njemačkom parlamentu, a žena turskog porekla, iz konzervativne partije kancelarke Angele Merkel, prva muslimanka u tom državnom organu, saopštili su danas zvaničnici.

Iako je skoro jedan od pet Nijemaca imigrant, ili potomak imigranta, malo njih je “upalo” u federalne institucije. Do sada nije bilo crnih poslanika u parlamentu, uprkos tome što više od 500.000 ljudi afričkog porijekla živi u Njemačkoj, koja broji 80 miliona stanovnika, prenosi Blic.

– Moj izbor u nemački parlament je od historijske važnosti – kaže prvi crni poslanik u Njemačkoj Karamba Djabi (51).

On se doselio u grad Hale 1986, nakon što je dobio stipendiju za fakultet u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj. Njemačko državljanstvo dobio je 2001.

Djabi kaže da će njegovi prioriteti kao poslanika biti promocija jednakih šansi za obrazovanje.
– Svako dijete koje se rodi u Njemačkoj treba da ima šansu da bude uspešno u školi, bez obzira na socijalnu pozadinu ili prihod njegovih roditelja – istakao je on.

Više od deset imigranata prve ili druge generacije izabrano je u subotu u Donji dom parlamenta, koji ima 630 članova. Većina njih su članovi Socijalno-demokratske partije, kojoj pripada i Djabi, te Zelene i Ljevičarske stranke.

Međutim, Merkelin konzervativni blok, koji je osvojio izbore sa 41,5% glasova, sada ima muslimanskog poslanika u svojim redovima.

Džemile Jusuf (35) izabrana je u gradu Hagen, na zapadu Nemačke. Ona je rođena u Nemačkoj, a roditelji su joj imigranti iz Turske.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close