-TopSLIDEKultura

Prva Bosanka rektor univerziteta u Holandiji

Pamela Habibović (1977) rođena je u Tuzli, ali je odrasla u Srebrenici. Godine 1992. – rat još nije u potpunosti izbio svim svojim intenzitetom – izbjegla je u Holandiju sa svojom majkom i sestrom. Njen otac je ostao jer je očekivao da će nemiri brzo proći. Bilo je suprotno.

Prof. dr. Pamela Habibović je nova rektorka Universiteit Maastricht u Holandiji. 

Tako je prof. Habibović postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je postala rektor prestižnog stranog univerziteta! Ako se ne varam, vjerovatno prva osoba iz BiH koja je ikada bila na ovako prestižnoj funkciji!”, napisao je na svom profilu na LinkedInu prof. dr. Edhem Čaušević

On prenosi i da je Pamela Habibović (1977) rođena je u Tuzli, ali je odrasla u Srebrenici. Godine 1992. – rat još nije u potpunosti izbio svim svojim intenzitetom – izbjegla je u Holandiju sa svojom majkom i sestrom. Njen otac je ostao jer je očekivao da će nemiri brzo proći. Bilo je suprotno. 

Kada je i on htio otići, ali je bilo prekasno. 

Nestao je nakon pada Srebrenice.

Prof. dr. Hebibović studirala je Tehnički fakultet i doktorirala na Univerzitetu Twente, u Holandiji🇱 2005. Nakon toga je otišla da se bavi istraživanjem na Medicinskom fakultetu Harvard, Sjedinjene Američke Države, te Univerzitetu McGill u Kaliforniji. 

Potom se vratila u Holandiju i preselila u Mastriht 2014. godine, gdje je postala profesorica neorganskih biomaterijala i nekoliko godina kasnije naučna direktorica MERLN-a, Instituta za tehnologiju inspiriranu regenerativnu medicinu u Maastrichtu.

Dobila je niz subvencija, uključujući subvenciju Veni, Vidi i Aspasia, i bila je jedna od šest prijavljenih za Gravitacioni grant Regeneracija vođena materijalima od Ministarstva obrazovanja i uspjela je zajedno sa drugim univerzitetima dobiti 18,8 miliona eura.

Prof. Habibović je objavio više od stotinu naučnih radova. 

Osim toga, bila je u raznim odborima, uključujući Female Faculty Network Twente, i bila je urednica u raznim naučnim časopisima. 

Također je četiri godine bila predsjednica Evropskog društva za biomaterijale.

Godine 2013. dobila je nagradu Jean Leray od Evropskog društva za biomaterijale, prenio je dr. Čaušević.

Politicki.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close