Kultura življenjaLifestyleLjubav i sex

Koliko zapravo ženskih orgazama postoji? Naučnici se decenijama oko toga spore, sad je drevna misterija riješena…

GINEKOLOZI IZVELI EKSPERIMENT
Koliko zapravo ženskih orgazama postoji? Naučnici se decenijama oko toga spore, sad je drevna misterija riješena…

Od žena dobrovoljaca je zatraženo da se uzbude stimulišući same sebe – stimulacijom eksternog klitorisa i putem vaginalne stimulacije uz pomoć mokrog tampona

Neuhvatljivi ženski orgazam bio je predmet brojnih naučnih debata u posljednjem vijeku. Pojedini istraživači smatrali su da žene mogu doživjeti dvije vrste orgazma kroz spoljnu stimulaciju klitorisa i vaginalnu penetraciju, dok su drugi vjerovali da je u pitanju isti tip orgazma koji je postignut stimulacijom različitih dijelova ženske anatomije, piše “Salon”.


Kako bi završila ovu raspravu jednom za svagda, nedavno objavljena studija u „Žurnalu seksualne medicine“, tvrdi da je riješila ovu drevnu misteriju, otkrivajući da zaista postoje dva tipa ženskog orgazma. 


Dva francuska ginekologa su uz pomoć ultrazvuka kod tri dobrovoljca mjerili promjene u šemama njihovog krvotoka kako bi otkrili kako su se njihovi seksualni organi pomjerali tokom različitih vrsta seksa. 


Od žena dobrovoljaca je zatraženo da se uzbude stimulišući same sebe – stimulacijom eksternog klitorisa i putem vaginalne stimulacije uz pomoć mokrog tampona. 


Oba testa mjerila su promjene u krvotoku u vaginalnom predjelu kako bi otkrili kako klitoris i vaginalni kompleks reaguju tokom stimulacije.
 

Studija je otkrila da postoji „funkcionalna razlika“ u orgazmima u zavisnosti od tipa seksualnog kontakta. Istraživači su otkrili da samo vrh klitorisa reaguje na eksternu stimulaciju, dok tokom vaginalne penetracije reaguju i „korijen“ klitorisa i vaginalni kompleks. 


Ovo je uticalo na protok krvi i samim tim je stvaralo različit osjećaj u tijelu. 


– Uprkos uobičajenoj pretpostavci da postoji samo jedan tip ženskog orgazma, na osnovu naših otkrića tvrdimo da postoje dvije vrste u zavisnosti od tipa stimulacije – tvrde istraživači. 


Oba tipa orgazma su klitoralna, ali dijelovi klitorisa koji reaguju su razilčiti u odnosu na tip stimulacije. 

(Pressonline)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close