Protokol o borbi protiv seksualnog nasilja predstavljen u BiH

Međunarodni protokol o istraživanju i dokumentovanju seksualnog nasilja u sukobima promovisan je u srijedu u Sarajevu uz poruku da je vrijeme za djelovanje protiv ovih zločina i preduzimanje napora da oni ne ostanu nekažnjeni.

(BIRN)

Protokol o seksualnom nasilju u ratu, koji je predstavljen u junu ove godine na samitu u Londonu, promovisan je srijedu u Sarajevu.

Inače sadrži set smjernica i najboljih praksi za prepoznavanje i dokumentovanje slučajeva seksualnog u takvim slučajevima.

Protokol je prihvatilo 155 zemalja. Iako nije obavezujući i ne predstavlja pravni instument, predstavnici institucija BiH snažno su podržali njegovu primjenu, zbog svega što je njihova zemlja prošla u ratovima tokom devedesetih.

Primjena smjernica već je zaživjela u BiH kroz obuke policijskih istražioca, tužilaca i sudija.

Govoreći na skupu u Sarajevu, britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson izjavio je da za žrtve ovih zločina ne samo da treba osigurati pravdu nego i kompenzaciju.

Misija OSCE-a u BiH do sada je organizovala obuku za više od 40 istražioca, te preko 50 sudija i tužilaca koji bi se borili sa tim problemom.

“U ovoj zemlji ima na hiljade počinilaca seksualnog nasilja i većina ih je [i dalje] na slobodi”, rekao je Džonatan Mur, šef Misije OSCE-a u BiH.

“Žrtve seksualnog nasilja i dalje su marginalizovane. Još ne postoje adekvatne politike za njihovo zbrinjavanje. Pored kažnjavanja, moramo kreirati bolje mehanizme da pružimo podršku žrtvama”, kazao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, istakao je značaj kontinuirane edukacije sudija i tužilaca koji rade na ovoj vrsti predmeta.

“U okviru implementacije Protokola razvijen je i poseban modul koji će poslužiti kao edukativni materijal sudijama i tužiocima, te je u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca već organizovana specijalizovana obuka, koja počinje sutra”, rekao je Tegeltija.

Kad je riječ o policijskim istražiocima, do sada je u organizaciji OSCE-a obuku prošlo njih 18, koji su postali certifikovani edukatori koji će nastaviti da obučavaju kolege.

Branka Ćurguz iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, rekla je da žrtve seksualnog nasilja iz ratova tokom 90-ih i dalje čekaju pravdu.

“Ponekad se suočavamo sa preživjelima koji nikada nisu pričali o zločinima, dok u neki žive u frustraciji jer su u više navrata davali izjave a do pravde još nije došlo”, kazala je ona.

“Nažalost, prevencija seksualnog nasilja do sada nije bila prioritet u obuci vojski. Pripadnici mirovnih snaga moraju biti osposobljeni spriječiti, dokumentirati i omogućiti procesuiranje organizatora i počinitelja seksualnih zločina”, istakla je Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close