Protestovali radnici visočkog ‘Veleprometa’

Grupa od desetak radnika preduzeća „Velepromet-maloprodaja“ iz Visokog okupila se danas ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Traže da osnivač spriječi pokretanje stečajnog postupka, da se ubrza procedura privatizacije i da im se izmire dugovanja na ime neisplaćenih plata i doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.
Protesno okupljanje organizovano zbog niza nagomilanih problema koji se ne rješavaju proteklih 15 godina. Radnik „Veleprometa-maloprodaja“ iz Visokog, Hidajet Kazić, ističe da je kap koja je prelila čašu informacija da se namjerava pokrenuti stečajni postupak. – Godinama ne primamo platu, nije nam uvezan staž od ‘99. godine. Nadali smo se da će to biti riješeno privatizacijom, a prije 15-ak dana pokrenut je stečaj, – strahuje Kazić.
Kazić podsjeća da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona stopostotni vlasnik preduzeća i da se upravo od njih traži sprečavanje stečajnog postupka, koji za više od 300 radnika znači otkaz i male šanse da naplate svoja potraživanja. Ukupan dug preduzeća „Velepromet-maloprodaja“ iz Visokog iznosi nešto više od 3 miliona konvertibilnih maraka.
– Podnošenje zahtjeva trebao bi učiniti nadzorni odbor preduzeća, ali to tijelo ranije je smijenjeno, a osnivač nikada nije imenovao novo. Sve su ovo detalji zbog kojih radnici sumnjaju da se u pozadini cijele priče kriju sasvim drugi motivi, a to je rasprodaja imovine u bescijenje. U telefonskom razgovoru premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejnagić, ponovio je da Vlada ne podržava stečaj, već da insistira da se po zakonskoj proceduri izvrši prodaja nekom od zainteresovanih investitora. Preduslov tome je izbor novog nadzornog odbora koji će pokrenuti proceduru.
Na ranijim konkursima nije bilo zainteresovanih, a novi je raspisan proteklog četvrtka. Kantonalni premijer podsjeća da je ranija uprava nelegalno radila, da su 24 poslovna prostora otuđena, da je vladao javašluk i kriminal, kao i da je zbog toga Kantonalnom tužilaštvu prije više od jedne godine podnijeta prijava.
Povratnu informaciju o detaljima istrage, odnosno da li su uopšte pokrenute istražne radnje, Munib Husejnagić nikada nije dobio. (R.Š.)

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close