-TopSLIDEPolitikaRegion

Protesti u Srbiji: Incidenti u Novom Sadu

Blokada cesta

Drugu subotu zaredom građani u Srbiji krenuli su u protestne blokade saobraćajnica širom zemlje.

Grupa od 20 do 30 mladića bacala je kamenice na demonstrante u Novom Sadu koji protestuju zbog usvajanja izmjena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu. Oni su biber sprejem poprskali jednog od snimatelja, javlja izvještač RSE.

Snimatelj redakcija u sklopu Nezavisnog društva novinara Vojvodine je među lakše povrijeđenima zbog prskanja biber sprejem, potvrđeno je za RSE. To je drugi incident koji se dogodio u Novom Sadu. Prethodno je izbila tuča između demonstranata i manjeg broja mladića koji su bacali kamenice na okupljene.

Na saobraćajnoj petlji Mostar u Beogradu manje grupe pale baklje i blokiraju okolne ulice, javlja reporterka RSE.

Jedan od organizatora protesta, Savo Manjlović iz pokreta “Kreni promeni” proglasio je blokadu uspješnom.

On je na Tviter nalogu najavio i da će, ako vlasti ne povuku zakone o eksproprijaciji i referendumu, svaka sljedeća blokada trajati sat vremena duže.

Građani su izašli na autoput kod saobraćajne petlje Mostar u Beogradu oko 14 sati i zaustavili saobraćaj. U isto vrijeme su izašli i oni koju su se prethodno okupili kod Sava centra.

Reporter RSE javlja da demonstrante koji su blokirali međunarodni autoput kod kongresnog Sava centra u Beogradu snima dron. Nema unifomisane policije.

Blokada saobraćaja počela je u 14 sati i u Užicu na zapadu Srbije.

U Subotici u Vojvodini u 14 sati je počela blokada raskrsnice u centru grada.

Oko 14 sati počela je blokada Mosta slobode u Novom Sadu. Jedan od glavnih bulevara, Bulevar oslobođenja je djelimično blokiran. Nepoznati muškarci pod kapuljačama pokušali su da napadnu demonstrante u Novom Sadu.

Reporter RSE javlja da su ih okupljeni građani otjerali.

U Novom Sadu je također izbila tuča između demonstranata i manjeg broja mladića koji su bacali kamenice na okupljene.

Kako javlja reporter RSE za sada nema policije ni informacija o eventualnim povrijeđenima.

Okupljeni skandiraju “prodali ste se za sendvič”.

Takođe skandiraju protiv ministra policije Aleksandra Vulina.

Grupa građana okupila se i u Berlinu, kod Brandenburške kapije. Oni su nosili poruke protiv kompanije Rio Tinto i zastave i simbole Srbije.

Blokade od 14.00 sati

Građani su za 14 sati zakazali u Beogradu i više gradova u Srbiji proteste i blokade puteva zbog usvajanja izmjena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti 1. decembra da neće biti reakcije “sve dok (okupljeni) ne ugrožavaju živote, imovinu ljudi i institucije”.

Malo poznato udruženje “Lila revolucija”, koje pod tim imenom nije zavedeno u registar Agencije za privredne registre, pozvalo je 2. decembra građane da izađu 4. decembra na najavljeni protest i “naoružani” kantama ljubičaste farbe obilježe automobile koji pokušaju da blokiraju saobraćaj.

Vučić: Idem da rješavam problem u Gornjim Nedeljicama

Dok se građani okupljaju kako bi krenuli u najavljene blokade puteva, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo je put mjesta Gornje Nedeljice kod Loznice u zapadnoj Srbiji.

Tamo je za 15 sati zakazan njegov razgovor sa mještanima.

On je rekao da je “spreman da razgovara sa ljudima”, povodom najave otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, kao i da je “ponio i vreću za spavanje” ukoliko mještani Gornjih Nedeljica nisu odmah spremni za razgovor.

“Koliko god da kažu, čekaću, idem da rješavam problem”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je to izjavio tokom nenajavljene posjete u subotu ujutru, 4. decembra, na gradilištu mosta na Savi kod Šapca.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je u saopštenju da izražava bojazan za bezbjednost novinara.

“Budući da su već tokom ranih jutarnjih časova i prepodneva išli po domovima i redakcijama novinara i govorili da ne bi trebalo da izvještavaju sa protesta koji se dešavaju širom Srbije. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore protesta koji su zakazani širom Srbije”.

NUNS je u saopštenju naveo da je policija posjetila tokom jutra novinare u gradovima Vranju i Jagodini.

Poziv na proteste uputila je grupa ekoloških organizacija, ali i pojedine opozicione stranke.

Udruženje “Kreni Promeni” saopštilo je detalje protesta. U lokalnim sredinama na protest su pozvale lokalne grupe građana.

Na protest su pozvali i predstavnici opozicione inicijative Ne davimo Beograd i partije Zajedno za Srbiju koju predvodi bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, kao i Demokratska stranka.

Predstavnici udruženja “Kreni-promeni” su 30. novembra uručili predsjedniku Srbije uslove pod kojima će biti obustavljene najavljene blokade puteva. Na spisku su oslobađanje svih privedenih tokom protesta u subotu, 27. novembra, te povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmjene Zakona o referendumu.

“Naš posao nije da blokiramo”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na svom Instagram nalogu “Nije naš posao da blokiramo, već da gradimo mostove”.

“Kršenje zakona”

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je 4. decembra da “želi da obavijesti javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova”.

“Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se desi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova”, navodi se u saopštenju.

Izmjene Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, koje je Skupština Srbije usvojila krajem novembra, omogućavaju državi da po hitnom postupku, sa skraćenim rokovima, oduzme imovinu u privatnom vlasništvu i za to isplati naknadu vlasniku – ukoliko je oduzimanje imovine potrebno zbog projekata od javnog interesa.

Demonstranti veruju da su dva zakona donesena kako bi se stranim kompanijama, prvenstveno međunarodnoj rudarskoj kompaniji “Rio Tinto”, olakšalo poslovanje u Srbiji.

Demonstranti smatraju da bi projekat “Rio Tinto”, koji predviđa eksploataciju rude jadarit na zapadu Srbije, ugrozio životnu sredinu.

Iz “Rio Tinta” su ranije odbacili kritike i obećali poštovanje svih propisa.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close