BiHPolitika

Protest intelektualaca protiv javnog linča Veličkovića, Rudićeve i Bačanovića

Huškanje i pozivi na javni linč, na smrt i neki novi oblik inkvizicije u slučaju sarajevskog profesora Filozofskog fakulteta Nenada Veličkovića, novinara Vuka Bačanovića i novinarke Borke Rudić nagnali su skupinu intelektualaca iz BiH da upute javni poziv u kojem osuđuju svaki napad na druge i drugačije i pozivaju nadležne institucije da reagiraju kako bi se zaštititio goli život ljudi, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U prosvijedu, međuostalim, stoji:

– Huškanje i pozivi na javni linč, na smrt i neki novi oblik inkvizicije npr. u slučaju sarajevskog profesora Filozofskog fakulteta Nenada Veličkovića, novinara Vuka Bačanovića i novinarku Borku Rudić pokazuju svu destruktivnost novih metoda stvaranja nekakvog bosanskog Index librorum prohibitorum. Prozivke na ove javne ličnosti, bez obzira slagali se s njihovim stavovima ili ne, su ne samo nedopustive sa stajališta civilizacije i njenog nemuštog pokušaja da u BiH ozbilji ikakvu ideju uma u umnosti. One se oblik regresije u koje BiH gotovo neumitno tone konstantnom negacijom ideja otvorenog društva, imajući u vidu i ranije slučajeve obračuna sa neistomišljenicima. Za to nije uvijek kriv Ustav, političari-ke kakve imamo ili nemamo, već i mi sami koji ovakve pojave posmatramo kao nešto „normalno“. A normalno je ono što je dirkemovski prosječno, pa makar to bio i fašizam naš svagdašnji pred čijim zlokobnim prijetnjama trebamo po defaultu pognuti glave!

U svrhu borbe protiv ovoga što se događa, i želje da u našem društvu kritička refleksija na neke pojave bude postavljena na bh. stećak mudrosti i racia, oštro osuđujemo svaki oblik napada na drugo i drugačije, a posebno prijetnje smrću, zastrašivanje, huškanje i svekoliki govor mržnje i njegov, po svemu sudeći postupni otklon u fašisoidnost na etnonacionalistički način. S tim u vezi, pozivamo i nadležne institucije da primjereno reagiraju da bi se zaštitio s jedne strane „goli“ život ljudi kojima se prijeti i protiv kojih je pokrenuta javna haranga, a s druge strane kritičku i građansku javnost da na ovakve pojave reagira i ne posmatra ih kao samo još jednu sitnu neprijatnost u masi neprijatnosti i zlodjela koja nam se događaju skoro trideset godina! , stoji u javnom prosvijedu kojeg su potpisali:

Prof. dr. sc. Asim Mujkić, Fakultet političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu
Prof. dr Goran Marković, Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Akademik Ivan Cvitković
Ferida Duraković, pjesnikinja
Prof. Emeritus Gajo Sekulić
Prof. dr. sc. Nermina Mujagić, Fakultet Političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu
Prof. dr. sc. Mile Lasić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru
Dopisni član ANU BiH Slavo Kukić
Doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Suzana Mijatović, novinarka
Nermina Omerbegović, pjesnikinja
Doc. dr.  sc. Valida Repovac Nikšić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

/HMS/

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close