-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Prošla je 31 godina od smrti legendarnog pjevača Freddieja Mercuryja, frontmena grupe Queen

Danas se navršava 31. godina od smrti legendarnog pjevača Freddieja Mercuryja. On je najzaslužniji za svjetsku popularnost rock grupe Queen.

Freddie je rođen u državi Zanzibar, pod imenom Farrokh Bulsara. Tanzanija mu je postumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svijet i postigla jako puno.

Freddie je pohađao englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira. U istoj školi je i dobio ime Freddie, što je njegova porodica isto tako prihvatila.

U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe Queen primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi sastava. Freddie je izradio i poznati logo grupe. U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile.

Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona 1971. godine konačno je osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava – Queen.

Freddieja je poznat po svojim energičnim scenskim nastupima i izuzetnom vokalnom talentu. Njegov glas jedan je od najprepoznatljivijih u muzičkom svijetu. Grupa Queen nastala je sedamdesetih godina prošlog stoljeća i objavljivala je apsolutne hitove koji se i danas slušaju. Neki od njih su: “Bohemian Rhapsody”, “Don't Stop Me Now”, “The Show Must Go On”, “I Want To Break Free” i drugi.

Preminuo je od posljedica AIDS-a na današnji dan 1991. godine, nešto više od 24 sata nakon što je javnost obavijestio da je bolestan.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close