Proširenje treba zaustaviti: EU i eurozona na samoubilačkom kursu

Evropska unija (EU) i eurozona su u ovom trenutku na samoubilačkom kursu, ali još posjeduju brojne prednosti koje nude način da se iz te pozicije izvuče – smatra američki lingvista, filozof, istoričar i politički aktivista Noam Chomsky.
Komentarišući za Srnu činjenicu da zemlje zapadnog Balkana teže ka članstvu u EU i NATO-u, a istovremeno britanski premijer David Cameron najavljuje referendum o statusu Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji i u vrijeme kada njemački kancelar Angela Merkel navodi da bi se proširenje EU ka istoku trebalo zaustaviti nakon primanja Hrvatske, Chomsky je istakao da postoje brojni razlozi za, ali i protiv članstva.

“Da je Grčka, na primjer, van evrozone, izgubila bi brojne koristi koje ima od članstva ali bi istovremeno bila u mogućnosti da kontroliše svoju valutu i izvoz, što je u principu način da se izađe iz recesije. Britanija ima svoje istorijske, ekonomske i strateške razloge za takav potez i ne treba praviti analogiju sa Balkanom”, smatra Chomsky.

Komentarišući nedavno objavljenu kartu ruskih eksperata, prema kojoj će do 2035. godine nestati Bjelorusija i BiH i biti formirana “Velika Albanija”, te da li se takva situacija uklapa u tezu Semuela Hantingtona o sukobu civilizacija, Chomsky kaže da ne vjeruje u kredibilnost takvih predviđanja niti u Hantingonovu tezu.

Chomsky je svjetski poznati američki lingvista, filozof, istoričar i politički aktivista. Više od 50 godina radi kao profesor na univerzitetu MIT u odjeljenju za lingvistiku i filozofiju.

Stručnjaci ga često nazivaju “ocem moderne lingvistike” i značajna je ličnost na polju analitičke filozofije. Chomsky je, takođe, svjetski priznati autor na području politike i geopolitike.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close