NTF: Pokrenut postupak za predstečajnu nagodbu

Direktor Naftnih terminala Federacije BIH Nikola Štula potvrdio je juče da je u ovoj firmi od 26. januara otvoren postupak za predstečajnu nagodbu, što obezbjeđuju firmu u narednom periodu od stečaja.
– Mi smo predali nalog za pokretanje predstečajne nagodbe hrvatskoj finansijskoj agenciji Fini u Zagrebu, kazao je Štula Oslobođenju.
Iako su pojedini hrvatski mediji pisali posljednjih dana da je londonski Deltagrip zatražio stečaj NTF-a pred odjelom Trgovačkog suda u Dubrovniku Štula kaže da do juče o tome nije došlo obavještenje iz suda.
– Predavanje prijedloga za predstečajnu nagodbu ne smatra otvaranjem postupka, a o tome je obviješten i Trgovački sud u Dubrovniku. Prijedlog je podnesen u zakonskom roku i blokira pokretanje stečaja, pojašnjava Štula.
Prema važećim zakonima, u narednom periodu NFT bi trebao da dođe do nagodbe za sa povjeriocima ako plan finansijskog restrukturiranja to omogućava.
– S obzirom na naše prihode to je moguće, ali nećemo prejudicirati ništa dok se ne dođe do sporazuma po pitanju duga. Imamo šansu jer važeći zakon štiti tvrtke koje mogu opstati, kaže Štula.
NTF prema presudi Arbitražnog suda Međunarodne trgovačke komore u Parizu londonskoj firmi Deltagrip duguje, zajedno  sa kamatama 15 miliona KM.
Deltagirp je pokrenuo spor zbog raskida ugovora o najmu skladšta iz 2006. godine i tražio odštetu od 120 miliona dolara.
Iako presuda iz Pariza nije pravomoćna u Hrvatskoj, račun NTF-a je blokiran.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close