Proračun EU-a: Zastupnici EP-a napali “nacionalne egoizme”

Zastupnici Evropskog parlamenta oštro su u utorak napali “nacionalne egoizme” zemalja članica, što su pokazali njihovi čelnici u raspravi o višegodišnjem proračunskom okviru na samitu prošle sedmice u Bruxellesu te zaprijetili da će odbaciti svaki dogovor koji bi išao bitno ispod iznosa koji je predložila Evropska komisija.

U utorak je u Evropskom parlamentu održana rasprava o ishodu vanrednog samita, posvećenog višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020., koji je u petak završen bez dogovora. Zastupnicima su o tome govorili predsjednici Evropskog vijeća i Komisije Herman Van Rompupy i Jose Manuel Barroso.

Predstavnici najvećih političkih stranaka istaknuli su da neće prihvatiti nikakav proračun koji će ići ispod iznosa koji je predložila Komisija.

– Doista je tužno vidjeti da se neki čelnici, umjesto da rade za zajedničko dobro, natječu u igri popularnosti, rekao je šef zastupničkog kluba Evropske narodne stranke Joseph Daul, izrazivši žaljenje što je među evropskim čelnicima više političara nego državnika.

– A razlika između političara i državnika jest u tome što političar misli na sljedeće izbore, a državnik na sljedeći naraštaj, rekao je Daul.

On je također ponašanje političkih vođa nazvao medicinskim terminom “bipolarni poremećaj” jer na evropskom nivou preuzimaju obaveze, koje kasnije ne žele ispuniti na nacionalnom nivou.

Šef evropskih socijalista u Parlamentu Hannes Swoboda rekao je da na “Evropskom vijeću dominiraju nacionalni egoizmi i da nitko ne govori o Evropi” te izrazio žaljenje što veći utjecaj ima britanski premijer David Cameron, “koji će za dvije tri godine tražiti izlazak iz Evropske unije, nego na primjer (poljski premijer) Donald Tusk koji se bori za evropski interes”.

Oko proračunskih okvira uvijek se vode ogorčene bitke između zemalja članica. U sljedećem proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020. po prvi put se smanjuje iznos u odnosu na prethodno sedmogodišnje proračunsko razdoblje i zato su bitke još žešće.

Zemlje članice su ugrubo podijeljene na one koje uplaćuju više u evropski proračun nego što dobiju natrag i koji se u ovim pregovorima nazivaju “prijatelji boljeg trošenja”. Oni traže puno manji iznos od onoga koji je predložila Komisija, a najviše u tome prednjači Velika Britanija. Druga grupa su siromašnije članice, koje naročito brane kohezijsku politiku iz koje se finansiraju manje razvijene regije.  Međutim, to nisu jedine podjele, tako primjerice Francuska, neto uplatiteljica, protivi se svakom smanjenju poljoprivrednih subvencija, a Velika Britanija ne želi ni čuti za ukidanje svoga rabata, kompenzacije koju plaćaju sve države članice kako Britanija ne bi uplaćivala nerazmjerno veliki dio u evropski proračun.

Swoboda je napao bogatije članice zbog izostanka solidarnosti, bez koje nema Evropske unije.

– Oni koji se zauzimaju za bolje trošenje, misli samo na manje trošenje, rekao je Swoboda, dodajući da se sadašnji čelnici ne mogu uspoređivati sa svojim prethodnicima poput
Helmuta Kohla, Francoisa Mittteranda, Willya Brandta i drugih.

Vođa liberalne političke grupe u Parlamentu Guy Verhofstadt smatra da se ovakve rasprave oko proračuna mogu prestati jedino ako se osigura da evropski proračun ima vlastite prihode, bez doprinosa država članica. Trenutačno se najveći dio evropskog proračuna puni bilo izravnim bilo neindiretnim doprinosima država članica.

– To je jedini način da se ova igra napokon okonča, rekao je Verhofstadt.

Vođa Zelenih Daniel Cohn-Bendit ima istu poruku. “Najbolji način da se izbjegne ova maskarada jest odbacivanje nacionalnih doprinosa. Treba im poručiti da ne moraju ništa platiti”, rekao je Cohn-Bendit, spominjući kao moguće izvore vlastitih proračunskih prihoda porez na finansijske transakcije, porez na emisiju ugljičnog dioksida.

– Nemojte nas potcjenjivati. Evropski parlament ima pravo veta i to nemojte zaboraviti, podsjetio je Cohn-Bendit, dodajući kako očekuje da će zastupnici biti “dovoljno veliki i snažni da kažu ne” u slučaju nezadovoljavajućeg dogovora zemalja članica.

Glavni parlamentarni pregovorač za proračun Alain Lamassoure rekao je da je prošlosedmični samit bio skup “27 (Margaret) Thatchera, koji su jedini zainteresirani da se njihov novac vrati natrag”.

– Kada je Evropa imala 12 članica, oko stola je bilo 11 čelnika koji su govorili o evropskom proračunu i jedan koji je govorio o svom novcu. Prošle sedmice, vidjeli smo raspravu 27 gospođa Thatcher, 27 slijepih drvosječa koji ne shvaćaju da sijeku deblo svoga drveta,
rekao je.

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher izborila se 1984. godine za britanski rabat čuvenom rečenicom: “želim natrag svoj novac”. U to je vrijeme oko 80 posto evropskog proračuna odlazilo za poljoprivredne subvencije, od kojih najviše koristi ima Francuska, stoga je Britanija tražila i dobila povrat dijela svoga doprinosa u evropski proračun.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, koji je predložio sedmogodišnji proračun od 973 milijarde eura, što je 75 milijarde manje u odnosu na prijedlog Evropske komisije, rekao je da će se suprotstaviti daljnjem rezanju.

– Dogovor koji će se postići značit će sigurno manji iznosu u odnosu na prijedlog Komisije, ali ne dolazi u obzir da se i dalje u odnosu na smanjenje koje sam nažalost morao predložiti, rekao je Van Rompuy.

Predsjednik Komisije Barroso zahvalio je zastupnicima na podršci koju daju za Komisijin prijedlog proračuna, pozvavši ih da razmisle zašto stranke kojima oni sami pripadaju u nacionalnim parlamentima ne izvrše pritisak na svoje vođe u korist Evrope.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close