logo
bios

Promovirana knjiga “O čovjeku – Šejh Mesud Hadžimejlić”

Objavljeno prije 4 godine . u uto, feb 9th, 2016

Knjiga “O čovjeku – Šejh Mesud Hadžimejlić” promovirana je sinoć u Bošnjačkom isntitutu u Sarajevu

O knjizi i o šejhu Hadžimejliću govorili su njegov sin prof.dr. Ćazim Hadžimejlić, akademik Rešid Hafizović i prof.dr. Samir Beglerović, koji su kazali da knjiga govori o dugogodišnjem šejhu Mesudu ef. Hadžimejliću koji je na prvi pogled, svakodnevni čovjek, a zapravo je to čovjek čiji je životni sadržaj bio tako bogat i raskošan.

Šejh Mesud ef. Hadžimejlić, rođen je 5. maja 1937. godine u Vukeljićima, općina Fojnica, a preminuo je u februaru 2009. godine. Po riječima njegovog sina Ćazima, počeo je da piše ovu knjigu ali je zbog bolesti nije uspio završiti.

Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, a prvo poglavlje govori o tekijskim sohbetima, drugo su dersovi objavljeni u časopisu „Klamu-l-šifaa“, treće poglavlje su intervjui – osam printanih, dva televizijska i jedan radijski, a četvrto poglavlje je o rahmetli šejhu.

Šejh Hadžimejlić je ostavio bogat trag, kazao je za Fenu Hafizović, a o tome svjedoči ogromna materijalna i duhovna baština. Među tim tragovima materijalne kulture, specifične muslimanske duhovnosti, najbolje se vidi kakav je život toga čovjeka bio. Knjiga predstavlja ne baš uobičajen životopis, ali je pomalo i memoarski tekst i to se jasno provejava kroz sadržaj.

Njegovi potomci, ističe Hafizović, nastavljaju tu duhovnu silu, koju je njihov otac na vrlo dostojan i dosljedan način živio.

Pojašnjava da knjiga ne odražava samo tekijski život, što bi se u prvi mah pomislilo i očekivalo, već odražava i temeljne vrijednosti islama, ali ono što je dodatna vrijednost sadržaja je činjenica da knjigom provijavaju suštinske vrijednosti islama, islam u svojim stvarnim, a ne lažnim i isforsiranim vrijednostima.

– Kako onim vrijednostima nataloženim u samim načelima vjere, tako i onih koje jasno zrcale u pet stubova islama, uz džihad koje je završno polje, a to je naš cjeloživotni duhovni teatar u kome sve mora da se vidi, naš iman i naš islam. Ako se u tom polju tragovi toga ne vide, onda nešto s našom vjerom nije u redu – naglasio je Hafizović.

Zaključio je da je knjiga nesvakidašnje, neobično, lijepo i dugoročno čitano svjedočanstvo o svemu tome i po nečemu drugom.

Ono što je konstanta knjige, što je dio njegova života, po mišljenju prof. Beglerovića, to je taj stalni aktivizam šejha, a tesavuf i tarikat je za njega bio nešto što treba u konkretnoj praksi provoditi, i to je najveća vrijednost njegova djela, onoga što je govorio i pisao.

Izdavač knjige je Dobra knjiga u ediciji „Dobri Bošnjani“.

(FENA)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh