Promocija kulturnog naslijeđa u BiH kroz EU projekat “UČINI SVOJIM!”

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica(CHwB)će u narednih 12 mjeseci provoditiprojekat “UČINI SVOJIM!” čiji je cilj promocija kulturnog naslijeđa u BiH kao iizgradnja mira i pomirenja.

Evropska unija finansira ovaj projekat u iznosu od 238.736 eura u okviru programa ‘Sarajevo 2014’ za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Projekat planira da kroz tekući proces obnove Isa-begovog hamama uključi veliki broj različitih aktera u proces približavanja njihovih stavova o prepoznavanju kulturne baštine u BiH, kao našeg zajedničkog bogatstva. Praktični rad, uz diskusije će doprinijeti obrazovanju ali i saznanju različitih tumačenja i ličnih odnosa prema ovom i drugim spomenicima kulture u BiH. Angažovanjem građana različitih zanimanja, u aktivnostima kao što je malterisanje, obrada drvenih elemenata i zidanje, omogućit će se drugačiji pogled na ovaj kulturni spomenik i njegove vrijednosti.

Projekat je u potpunosti usmjeren na građane BiH, koje će biti potaknuti da promjene prevladavajući stav o konceptu kulturne baštine koji je pod uticajem predrasuda i nesporazuma o etničkoj pripadnosti kulturnih spomenika. Vrlo važna komponenta projekta je saradnja sa srednjim školama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kroz realizaciju edukativnih radionica o historijskom okruženju, bogatstvu naše kulturne baštine, veze između kulture, historije i baštine, kao i radionice sa osvrtom na Prvi svjetski rat, uz niz drugih aktivnosti na terenu, kao što su posjete muzejima i šetnje duž trase austrougarskog prijestolonasljednika.

Partneri u implementaciji projekta su Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića i US alumni asocijacija u BiH.

Više informacija o projektu će biti dostupno na www.chwb.org/bosniaandherzegovina kao i na internet stranicama partnerskih organizacija.

Za detaljne informacije, molimo Vas da kontaktirate Adisu Džino Šuta iz CHwB-a na [email protected]

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close