Prominvest Stupčanica pred krahom

Stupčanica iz Olova nalazi se pred krahom nakon što je prije dvije godine prodata Prominvestu iz Konjica.

Od petka je obustavljena proizvodnja u ovom preduzeću jer nema novca za kupovinu neophodnih materijala za rad, a 150 radnika ostalo je bez posla, izvještava Federalna TV.
Jedini spas za preduzeće bio bi kredit Razvojne banke Federacije pomoću kojeg bi pokrenuli proizvodnju. Ipak, čini se da Stupčanica taj kredit neće dobiti.

Ovim je u pitanje dovedeno preživljavajne brojnih porodica kojima je ovo preduzeće bilo jedini izvor novčanih prihoda.
Zatvaranjem Stupčanice propast će ranije potpisani ugovori vrijedni nekoliko miliona maraka za izvoz u zemlje EU.
Direktor Prominvesta Enver Bećirović tvrdi da iza svega stoji politička osveta. Napominje da je prema zakonu Razvojna banka FBiH Stupčnici trebala dati kredit za novouposlene radnike, i to 25.000 KM po radniku.
“Oni mi taj kredit nisu htjeli dati. A da sam dobio 4,5 miliona, koliko sam trebao dobiti, ne bi bilo problema i tih 150 radnika bi i dalje radilo”, kaže Bećirović.
Građani Olova su razočarani ovakvim razvojem događaja. Kažu, sada će najmanje 300 njihovih sugrađana ostati bez egzistencije i perspektive.

Dugovanja Stupčanici – u stečaju 1,2 miliona KM

Na sastanku u Općini Olovo održan predstavnika privrednih društava „Prominvest-Stupčanica“ , stečajnog upravnika „Stupčanice-u stečaju“ i predstavnika povjerilaca „Stupčanice –u stečaju“ sa općinskim načelnikom Džemalom Memagićem razgoovaraoje  o novonastaloj situaciji, odnosno dugovanju prema „Stupčanici –u stečaju“.
Općinski načelnik je iskazao spremnost da pomogne kako bi se čim prije ovaj problem otklonio, preduzeće „Prominvest – Stupčanica“ nastavilo sa normalnim funkcioniranjem i radom, te ispunilo zakonske obaveze izmirenja dugovanja, koja su nastala u procesu privatizacije prema „Stupčanici-u stečaju“, a iznose cca 1.200.000,00 KM.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close