BiHPrivreda

Projekt rudnika u Varešu obilježio značajnu prekretnicu, završeno 50 posto radova

Projekt pokretanja rudnika u Varešu dostigao je značajnu prekretnicu – 25 novembra završeno je 50 posto ukupnog programa izgradnje projekta, izvještava Indikator.ba.

Radovi na površinskoj infrastrukturi na Rupicama značajno su napredovali u posljednjih nekoliko mjeseci i tvrtka Adriatic Metals prvu proizvodnju koncentrata očekuje se u trećem tromjesečju 2023.godine.

Zemljani radovi dobro napreduju i do do sada je završeno približno 56% zemljanih radova. Razvoj ležišta takođe se odvija prema planu, sa nižim ležištem trenutno na 277m i gornjijim ležištem na 177m, što je ukupno 521 metar rudničke razrade.

– To uključuje pomoćni razvoj i puštanje u rad prve dvije podzemne jame. Tvrtka ostaje na putu da otvori svoj prvi iskop u drugom kvartalu 2023, tri mjeseca prije puštanja u pogon Tvornice za preradu Vareš, obrazlažu trenutni razvoj projekta iz Adriatic Metalsa.

Montaža zgrada Tvornice za peradu takođe se odvija u skladu sa planovima i do sada su okončani betonski radovi za flotaciju, mljevenje, a udareni su i temelji radionice. Za skladište i prostor za skladištenje reagensa betonski temelji su 70% gotovi, dok su temelji za područje filtracije dovršeni u procentu od 30 posto.
Sve zgrade prema planu treba da budu završene krajem prvog kvartala 2023. godine.

Kada je riječ o istražnim bušenjima na Rupicama, završena su u obimu od 88 posto. Kao što je poznato, dosadašnjim istažnim bušenjima na Rupicama identifikovana je nova zona mineralizacije, što bi trebalo značajno produžiti vijek trajanja projekta rudnika u Varešu.

Paul Cronin, direktor i glavni izvršni direktor Adriatica komentirao je:

– Drago mi je izvijestiti da projekt Vareš ostaje u skladu s planom i proračunom
proizvodnja koncentrata planiranim za treće tromjesečje 2023. Projekt je prošao značajnu prekretnicu s dovršenjem 50% izgradnje projekta. Osim toga, sa 76% ukupnog kapitala za daljnju gradnju posvećeni smo da nastavimo rješavati sve preostale inflacijske i proračunske probleme.

Dodaje da se osim uspješnog razvoja projekta u Varešu okončava jednogodišnji potvrdni i definicijski program bušenja u Rupicama sa proširenjem istražnih bušenja na sjeverozapad. Očekuje se da će oba programa produžiti život rudnika, budući da su sve rupe presrele rudarske debljine masivnih i polumasivnih sulfida.

– Naš cilj je izgraditi tvrtku – a ne samo projekt. Fokusiramo se na Adriaticovu filozfiju nulte štete, dajući prioritet zdravlju i sigurnosti naših zaposlenika, izvođača radova i zajednica domaćina. Uvedeni su novi standardi, sistem i procesi, s posebnim osvrtom na upravljanje. S povećanjem nivoa zaposlenosti i provedbom razvojnog plana oduševljeni smo što vidimo pozitivne ekonomske učinke u obližnjem gradu Varešu i okolnim zajednicama, kazao je Kronin.

Broj zaposlenih na projektu Rudnika povećan je na 183, dok je broj angažovanih izvođača radova narastao na ukupno 222.

Konačna procjena troškova projekta u Varešu ostaje nepromijenjena i iznosi 173 miliona dolara.

B. S.

(Foto: Izgradnja tvornice za preradu – Adriatic Metals)

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close