Prof. dr Izet Smajević: Samo glupe dvaput ujeda iz iste rupe, pitam se ŠTA JE S NAMA??

GRIJANJE IZ TE KAKANJ – TV Zenica

Prof. dr Izet Smajević, viječnik Općinskog vijeća Visoko zagovornik je projekta iskorištavanja toplotne enerigije iz TE Kakanj.
U prilogu donosimo reportažni izvještaj TV Zenice i komentar prof. dr. Izeta Smajevića.

Predstavnik Mašinskog fakulteta Sarajevo na ovom sastanku, institucije koja će potencijalno raditi Elaborat o tehničkoj i ekonomskoj izvedivosti zahvata koji je tema razgovora, bio je prof. dr Izet Smajević. I iz ovog priloga se vidi: bacamo gotovo na svakom mjestu, već koju deceniju. U slučaju o kojemu je riječ u ovom prilogu se usred Zenice baca gotovo polovina energije potrebne za grijanje toga grada (a te energije ima i ljeti i ona se može iskoristiti), bacaju se pare i zagađuje okolina. A ovi što smo ih izabrali da rade javne poslove to ne vide (il’ vide, al’ ne haju – što je još gore!) i istovremeno hoće da „usreće svoj dragi narod“ elektranom na plin što će je graditi Crnogorac, a radit će na (jel'de jeftin? i naš?) plin iz Rusije. A Rudnik Zenica? A 1500 rudara? A njihova djeca i žene? A to što proizvedu mi bacimo? A ne platimo im – jer kao nema? Kako će imat’ kad smo bacili?!

Ipak: elektrana u Zenici na plin?, za čiji privod do Zenice je cijev preuska i nesigurna (otanjali zidovi!) i ima samo jednu konekciju? na Rusiju? – preko Ukrajine? Ko ne misli, ili ne zna – radi za druge i SIROMAŠAN JE; HOĆEMO LI TAKO? Ako hoćete – birajte ih opet. Ja NEĆU! Zato, u oktobru izaberimo one rijetke i uporne koji znaju i hoće, i koji se još uvijek – zarad očuvanja ponosa BiH, i konačnog zaokreta ka boljem – stavljaju biračima na raspolaganje. Bolje reći takvi se u svim strankama, u unutarstranačkoj borbi sa političkim metuzalemima naviklim da mlate praznu slamu u stolicama dobro nasađenim na grbaču lahkomislenog naroda, jedva izbore za poziciju na listi – uglavnom negdje pri kraju ili u najboljem slučaju u sredini. Šanse su nam sve manje, jer ti pametni i moralni, pa i najuporniji, vremenom odlaze – u skladu sa poukom Širazija: zalud ti je bacati orahe na džamijsko kube s namjerom da se oni gore zaustave. Dakle: nema nam druge, nego u oktobru DOBRO OTVORITI OČI I BIRATI POJEDINCE – sa najvećim društvenim kapitalom, a to su: ZNANJE i odlučnost da to znanje PRETOČE U OPĆEKORISNU PRAKSU I KOLEKTIVNI BOLJITAK. Stranke: ta primitivna sebično-burazerska politika ovdje – upropastile su nas!

Uz poruku upućenu ljudima: samo glupe dvaput ujeda iz iste rupe, pitam se ŠTA JE S NAMA??

Srdačno,

Vaš Izet Smajević

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close