Prodaja državnog kapitala u tuzlanskoj Diti nije bila zakonita

Federalna Agencija za reviziju privatizacije je utvrdila da je privatizacija Fabrike deterdženata Dita nezakonita. Time bi privatizacija ove kompanije, koja je trenutno u stečaju, morala biti poništena. To je, inače, prva revizija s liste stotinjak preduzeća za koje je Federalna vlada prije godinu dana konstatirala da bi mogle biti sporne.

Nakon višemjesečne analize obimne dokumentacije Federalna agencija za reviziju privatizacije je utvrdila propuste Kantonalne agencije za privatizaciju koja nije zaštitila državni kapital te nije osigurala da investitor mora ispuniti sve svoje ugovorene obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Sada je slučaj na drugostepenom organu – Vladi FBiH, koje bi se trebala odrediti o tom rješenju.
“Sve aspekte smo uzeli u obzir prilikom revizije, i rukovodili smo se činjenicama”, kaže Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije FBiH.

Radnici Dite su zadovoljni i tvrde da su na kriminalnu privatizaciju ukazivali godinama.
“Kriminalna privatizacija je ne samo sporazum Dita-Lora već i ona prva iz 2002. godine, kada su radnici fabriku kupili od države. Prvo, početni bilans nije urađen kako treba. Sudski vještaci su radili to što su radili, državna instutucija učestvovala je u kriminalu”, tvrdi radnica Dite Emina Busuladžić.

Međutim, na ovakvo rješenje Federalne agencije za reviziju privatizacije Kantonalna agencija za privatizaciju je uložila žalbu Federalnoj vladi.

“Glavni propust je što u izreci rješenja nije rečeno šta nije obavljeno u potpunosti sa zakonskim odredbama. Nama nije rečeno šta nije učinjeno u skladu sa zakonom”, ističe direktor Agencije za privatizaciju TK-a Nihad Okanović.

Kriminal koji se godinama dešavao u Diti neće proći nekažnjeno, poručuju iz Kantonalnog tužilaštva.
Zbog nezakonite privatizacije i kriminala u ovoj fabrici uskoro će na optuženičku klupu bivši direktori Abdulah Šahmanović i Adnan Džidić, te Sead Pašić, rukovodilac privredno-računarskog sektora. Oni su optuženi za višemilionski kriminal. Da su potvrđene sve optužnice u slučaju Dite FTV-u je potvrdio i glavni tužilac Tužilaštva TK-a Tomislav Ljubić.

Nakon revizije Dite, Agencija za reviziju privatizacije analizira privatizaciju Feroelektra, koji je, također, na spisku stotinjak sumnjivo privatiziranih preduzeća. Bit će završena tek za nekoliko mjeseci.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close