logo
bios

Procurio tajni plan Washingtona za rješavanje balkanskog pitanja u paketu

Objavljeno prije 5 mjeseci . u ned, sep 22nd, 2019

Dokument ima pet tačaka

Izvor: srbijadanas.com

SAD spremaju paket kojim planiraju da reše kompletno balkansko pitanje, koristeći metod šargarepe i štapa, prema svom starom običaju!

Strategiju Vašingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter, jer se njegove reči posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poklapaju sa onim što je ranije procurilo iz diplomatskih krugova.

Mediji prenose da su Manterove reči ustvari svojevrsna skica američkog paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.

– Taj paket ima više sličnosti sa viđenjem Vašingtona o tome kako rešiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis – kaže jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD.

Detalji američkog paketa su podložni promenama, ali one neće biti suštinske.

Plan podrazumeva ponudu podele tzv. Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Severnoj Makedoniji, ali i opstanak celovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS.

U Vašingtonu, bar u onom delu privrženom (američkom predsedniku Donaldu) Trampu, očekuju i da bi Rusija i (ruski predsednik Vladimir) Putin mogli da prihvate njihov projekat za Balkan.

Američki plan sastoji se od pet tačaka

Prva je podela KiM, tako što bi razgraničenje bilo sprovedeno tako da severni deo ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. Posebnu zaštitu i eksteritorijalni status dobile bi srpske svetinje van severa KiM.

Druga tačka odnosi se na celovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi između Srbije i RS, ali bez mogućnosti otcepljenja RS od BiH.

Treća tačka odnosi se na prava Albanaca u Severnoj Makedoniji. Kako bi se nadomestio gubitak onog dela teritorije na KiM koji oni vide kao svoju, Albanci u Severnoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova maltene bi osim formalno bila ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije.

Četvrta tačka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rešavanje spora između Izraela i Palestinaca. Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Vašingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj bi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan. Za ove namene SAD i druge zapadne zemlje bi izdvojile oko 10 milijardi evra.

Peta tačka se tiče carinske unije i prema njoj bi Vašington insistirao na formiranju svojevrsne balkanske unije, u kojoj bi granice bile potpuno otvorene za promet robe i prolazak ljudi, dok bi trgovinske i administrativne formalnosti bile svedene na minimum.

Srpski telegraf piše da “neće dobro proći onaj ko ne prihvati američku šargarepu”.

“U Washingtonu, bar u onom dijelu privrženom (američkom predsjedniku Donaldu Trumpu), očekuju i da bi Rusija i (ruski predsjednik Vladimir Putin) mogli da prihvate njihov projekat za Balkan”, dodaje list.

Detalji američkog paketa su podložni promjenama, ali one neće biti suštinske, piše list.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh