Procurio ‘Papak 2’: Nova afera prisluškivanja u Republici Srpskoj produbljuje sukob SDS-a i SNSD-a

Na audio snimku koji se može naći i na youtube navodno govori kontroverzni banjalučki biznismen Mile Radišić, koji je pobjegao u Srbiju kako ne bi išao na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od tri godine zbog zloupotreba sa dionicama banjalučke Medicinske elektronike

 

Nova afera neovlaštenog snimanja i prisluškivanja potresa Republiku Srpsku. Radi se o novom audio snimku, koji otkriva tajne o poslovima visokih funkcionera SNSD-a. Kako pišu mediji u RS, ovaj audio zapis kruži Beogradom i to u krugovima ljudi, bliskim vlastima Republike Srpske. I dok prozvani sve odbacuju kao montažu, opozicija u RS smatra da se ni ovaj slučaj koji su već prozvali “Papak 2” neće ispitivati niti dobiti sudski epilog.

 

Novi neovlašteno snimljeni audio zapis govori o mogućim budućim poslovima ministra finansija RS Zorana Tegeltije i biznismena Mladena Milanovića Kaje, koje povezuje rođenje u Mrkonjić Gradu.

 

Na audio snimku koji se može naći i na YouTubeu navodno govori kontroverzni banjalučki biznismen Mile Radišić, koji je pobjegao u Srbiju kako ne bi išao na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od tri godine zbog zloupotreba sa dionicama banjalučke Medicinske elektronike.

 

mile-radisic

 

„Kaja preko Unikredit banke dobija kredit zato što se preko 500, 600 miliona budžetskih para plasira preko ove banke. Sve to kontroliše Zoran i od toga oni imaju neki procenat da li jedan ili dva i to je velika lova“, govori osoba na snimku.

 

Ministar finansija RS i funkcioner SNSD-a Zoran Tegeltija navode iz ovog audio snimka odbacio je kao neosnovane i pričama iz sive zone.

 

„Ne bavim se prisluškivanjem nikoga, pogotovo ne ljudi koji se nalaze u vrlo teškoj životnoj situaciji. Nisam slušao taj audio snimak i volio bih da vidim šta sam to pogriješio. Ne bavim se poslovnim politikama ni privatizacijama banaka, niti je to predmet mog interesovanja“, kazao je Tegeltija.

 

S druge strane, funkcioner SDS-a Vukota Govedarica kaže da bi se trebala provesti ozbiljna istraga o svemu što se govori u snimku, ali sumnja da će Specijalno tužilaštvo RS, kao i u slučaju audio snimka oko moguće kupovine dva poslanika, pokrenuti bilo kakvu istragu.

 

„Sada se može izvesti zaključak da je možda dobro što je Mile Radišić pobjegao, jer da je u zatvoru ne bi imao priliku kome ovo da kaže. I eto kobne greške za ovaj režim što su napravili taj puteljak kojim su Milu Radišića pustili u Beograd, a on u Beogradu počeo da cvrkuće i pjeva. Biće interesantno šta će još na vidjelo isplivati, ali je najvažnije hoće li RS imati snage da se to ispita i one koji su odgovorni strpa iza rešetaka“, naglasio je Govedarica.

 

Vjerovatnije je da će se MUP RS-a baviti ponovo time ko je neovlašteno snimao kontraverznog banjalučkog biznismena i vlasnika kompanije Gran Trade Milu Radišića, mišljenja je lider Narodnog demokratskog pokretaDragan Čavić.

 

„I evo, nove afera ‘Papak dva’. Ako je to tačno što se pojavilo, to su vrlo teške kvalifikacije. Ali da podsjetim, vrlo teške kvalifikacije smo čuli i u snimku gospođe Cvijanović, pa je onda uslijedilo pobijanje i autentičnosti materija, pa se otvorila istraga ko je snimio, a ne šta ona govori i tako dalje, i tako dalje. Imam osjećaj da će se sve to ponoviti, jer jedini način da se režim od optužbi odbrani jeste da se osporava autentičnost“, kazao je Čavić.

 

Mile Radišić koji je javnosti poznat i zbog gradnje poslovnog stambenog objekta u centru Banjaluke, zbog kojeg su mjesecima trajali protesti građana zbog uništavanja zelenih površina, sam je pozvao medije u RS kako bi demantovao ovaj snimak.

 

„Ja, Mile Radišić, javno demantujem snimak koji se pojavio na BN TV. Nikom nisam dao bilo kakav snimak ili izjavu. To što se pojavilo je montaža određenih krugova ljudi”, kazao je Radišić za RTRS.

 

U razgovoru sa novinarom bijeljinske BN TV, Radišić osim tvrdnje da se radi o montiranom snimku pominje i da je snimak napravljen u Novom Sadu i ističe da zna ko ga je napravio.

 

„Imam ‘hrpu materijala’ sa kojima će u narednim danima izaći u javnost. Goriće nebo i zemlja”, najavio je Radišić.

 

Banjalučki bloger Slobodan Vasković uvjeren je da se radi o autentičnom snimku koji će dovesti do daljeg produbljivanju sukoba između dvije najveće stranke iz RS, SDS-a i SNSD-a.

 

Vjerujem da je SDS došao do ovih audio snimaka i on u njima vidi način da pokažu stvarne razmjere korupcije u RS, smatra Vasković.

 

„Usudio bih se reči da je situacija među njima takva da povratka više nema. Sada prisustvujemo konačnom obračunu Milorada Dodika i njegovih političkih protivnika. Ono što je u ovom trenutku uočljivo jeste da je Dodik ostao sam protiv svih svojih političkih protivnika. Već duže vrijeme svi njegovi stranački prvaci su se povukli na rezervne položaje i samo ponekad dejstvuju po drugoj strani”, kazao je Vasković.

 

Zbog svega ovoga malo je vjerovatno da će do smirivanja strasti u ovom srpskom sukobu doći i u narednom periodu.

 

(slobodnaevropa.org)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close