Procesuiran i prijavljen policijski službenik zbog nazakonitih radnji  

Jučer, 03.12.2014. godine, službenici Sektora kriminalističke policije su uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona predali lice A.A.

, koje je policijski službenik u Policijskoj upravi I u Zenici, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. a u vezi sa članom 32. ( Podstrekavanje)  KZ FBiH, krivično djelo “Neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja” iz člana 345. KZ FBiH i krivično djelo “Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela” iz člana 346. KZ FBiH.

Kako je utvrđeno mjerama i radnjama poduzetim od strane operativnih službenika prijavljeni je u proteklom periodu obavljajući poslove policijskog službenika imao neprimjerene kontakte sa kriminogenim licima i poduzimao radnje koje nije smio poduzimati, čime je počinio navedena krivična djela, te narušio ugled Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Naznačene radnje su zadokumentovane od strane inspekora Odsjeka za privredni kriminalitet i korupciju, koji su u ovom predmetu postupali u skladu sa nalozima i uputama nadležnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Prijavljeni A.A. je u toku jučerašnjeg dana lišen slobode i zadržan u službenim prostorijama, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Želimo da naglasimo da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona svakodnevno poduzima intenzivne mjere i radnje na otkrivanju i sankcionisanju korupcije i nesavjesnog rada policijskih službenika, te je odlučna i opredjeljena u borbi protiv svih vidova korupcije i organizovanog kriminala. Cilj nam je da imamo visoko moralne, časne i profesionalne policijske službenike koji će dosljednom primjenom zakonskih propisa štititi naše građane, kao i sistem vladavine prava. Naznačene aktivnosti su potvrda navedenog i ova Uprava  policije će oštro reagovati na svaki slučaj koruptivnog djelovanja, utvrđene povrede službene dužnosti, kao i drugih vidova nedozvoljenog ponašanja policijskih službenika.

www.magazinplus.eu – MUP ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close