Procedura upisa objekata u registar Ureda za veterinarstvo BiH

Objekti porijeklom iz drugih zemalja kojima je odobren uvoz u Bosnu i Hercegovinu mogu biti upisani u Registar ukoliko ispunjavaju određene uslove, objavljeno je na službenoj stranici Ureda za veterinarstvo BiH. Odnosno, da je objekat registriran ili odobren za trgovinu unutar Evropske unije ili za uvoz u Evropskoj uniji i kao takav se nalazi na jednoj od lista odobrenih objekata Evropske unije. Provjera se vrši na stranicama:http://ec.europa.euza EU članice i na https://webgate.ec.europa.euza treće zemlje.

Uslov je i da je dostavljena garancija za objekt od strane nadležnog organa države izvoznice s kojom Bosna i Hercegovina ima potpisan sporazum o veterinarskoj saradnji. Garancije za objekte se prihvaćaju od nadležnog tijela Republike Makedonije, Republike Crne Gore, Republike Srbije.

U obavještenju navode da je uslov i to da je pregledan od strane komisije Ureda, koja je nakon pregleda objekta ustanovila da su propisi, standardi, proizvodnja i kontrola koju obavlja država izvoznica najmanje jednaki propisima u Bosni i Hercegovini i da je predviđena najmanje jednaka zaštita potrošača.

Do sada upisani i odobreni objekti za uvoz u Bosnu i Hercegovinu se nalaze objavljeni na web stranici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Na web stranici Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je objavljen i Vodič za uvoz kojim je detaljno opisana procedura upisa objekta u Upisnik Ureda za uvoznike koji žele upisati objekte iz drugih zemalja u Upisnik Ureda u cilju ostvarenja uvoza u Bosnu i Hercegovinu.

„Na osnovu zahtjeva stranke (uvoznika) Ured pokreće upravni postupak u cilju izdavanja Rješenja o upisu objekta u Upisnik Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine. Svi objekti koji ispunjavaju uslove iz Pravilnika mogu, ukoliko nisu upisani u Upisnik Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, na zahtjev stranke (uvoznika) biti upisani u Upisnik u skladu sa Pravilnikom“, obavještavaju  iz Ureda za veterinarstvo.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close