„Probudi se, pokreni se 2013“: Zaboravljene ponjave i bosanski ćilim

U okviru aktivnosti ovogodišnje izložbe „Probudi se, pokreni se 2013“, danas je u prostorijama Zavičajnog muzeja Visoko upriličeno predavanje i radionica čija je tema osvrt na zaboravljenu bosansku ponjavu i izrada tradicionalnih bosanskih ćilima.

(Ismar I. – vipromo.ba)

Predavač na radionici bila je prof.dr. Amila Smajović-Pozder, predsjednica Udruženja za zaštitu bosanskog ćilima i profesorica na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Dobitnica je Grand Prix-a ULUPUBIH-a (Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti BiH) na izložbi “Collegium artisticum 2013″ za kolekciju tapiserija “Stil života”.

Profesorica Smajović-Pozder istražuje umjetničke vrijednosti bosanskih ćilima i tkanja i načine aplikacije ovih vrijednosti u modernom dizajnu. Kroz brojne izložbe, radionice i predavanja, nastoji skrenuti pažnju na značaj tradicije, ali i na konceptualni pristup koji upućuje na probleme savremenog života i kulturu memorije.

Prisutna omladina imala je priliku slušati interesantnu priču o tradicionalnim bosanskim ćilimima i zaboravljenim ponjavama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close