Privrednici traže realne olakšice

Izrevoltirani privrednici obućarskog sektora RS zahtijevaju da se stvore uslovi za primjenu Odluke o suspenziji carina na repromaterijale koju lon firme ovog sektora još ne mogu praktično primjenjivati.

Privrednici ovog sektora tvrde kako je zbog manipulacije sporna odluka za njih ostala mrtvo slovo na papiru i ističu da neće odustati u borbi da dobiju svoje carinske olakšice.

Radovan Pazurević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja tekstila, kože i obuće pri Privrednoj komori RS, koje je bilo jedan od inicijatora za usvajanje ovakvih carinskih olakšica, rekao je da će zbog problema u vezi s nemogućnosti primjene odluke za firme koje rade lon poslove naredne sedmice biti održan sastanak s predstavnicima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

“Ovo ministarstvo je na našu inicijativu napravilo koncept odluke, koji je kasnije usvojio Savjet ministara BiH. Sada je njeno tumačenje zbog određenih termina takvo da nam ne donosi nikakvu korist. Nije korektno da se neko sa nama igra na taj način”, kazao je on.

Podsjećanja radi, odluka je nakon što ju je Savjet ministara BiH zvanično usvojio stupila na snagu krajem avgusta, ipak samo nekoliko dana nakon početka primjene privrednici obućarskog sektora uvidjeli su da se ona ne odnosi na njih zbog različitog tumačenja termina “krajnje upotrebe”.

Iz Udruženja kože, tekstila i obuće RS istakli su da očekuju kako će uskoro s Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH riješiti problem primjene odluke u vezi s njihovim sektorom, naročito zbog činjenice da ona važi samo do kraja godine, ali i zbog toga što od svojih stranih partnera trpe kritike, jer su ih obavijestili da repromaterijale mogu nabavljati jeftinije.

“Ova odluka bi trebalo da bude samo prelazno rješenje, jer je stvaranje opcije uvoza repromaterijala iz neevropskih zemalja po niskim carinama neophodno zakonski regulisati, što ćemo ubuduće i tražiti”, rekao je Pazurević.

Hajrudin Podbićanin, pomoćnik ministra u Sektoru za carinsku politiku i tarife Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je osnovni cilj donošenja odluke bio da se ojača sektor proizvodnje i novog zapošljavanja, ali i da se izbjegne mogućnost njene zloupotrebe.

“Primjena smanjenja i suspenzije carinskih stopa odnosila se isključivo na proizvodne sektore. Upravo to je definisano terminom ‘krajnje upotrebe’, koja suštinski znači da su carinske olakšice dozvoljene za one koji uvoze za proizvodnju, a ne za preprodaju na tržištu”, objasnio je on i dodao da bi suštinski ova odluka trebalo da vrijedi za proizvodne firme iz lon sektora, ali da se njihov status mora jasnije definisati.

Očito je da ćemo na narednom sastanku morati detaljno utvrditi koji svi privrednici imaju pravo na olakšice kako bi odluka bila tumačena na kvalitetan način i kako bi bile izbjegnute nesuglasice”, rekao je on.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH objasnili su da je odluka donesena na osnovu njihove analize, a na prijedlog privrednih komora, udruženja i privrednih subjekata.

“Njenim usvajanjem izvršeno je smanjenje carinske stope na nivo onih u EU ili suspenziju stopa za robu sa 28 tarifnih oznaka. Radi se o repromaterijalima koji se ne mogu nabaviti u dovoljnim količinama na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu kakav je potreban za proizvodnju gotovih proizvoda”, rekli su u ovom ministarstvu.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close