Privredna banka Sarajevo se vratila u pozitivnu zonu poslovanja

Privredna banka Sarajevo vratila se u pozitivnu zonu poslovanja, ostvarivši u prvom polugodištu 2014. godine neto dobit od 14 hiljada KM, izvještava Indikator.ba.
Banka je u istom periiodu prošle godine imala gubitak od 3,4 miliona KM, a na kraju 2013. godine 19 miliona KM.
Pozitivann rezultat Banka ima zahvaliti dobitku iz osnova rezervisanja koji je iznosio 305 hiljada nakon što je u istom periodu prošle godine gubitak na ovoj stavci iznosio 4,0 miliona KM.
Ipak, dobit Banke iz poslovanja značajno je smanjena – iznosila je 2,5 miliona KM u odnosu na 4,3 miliona KM u istom periodu prošle godine.
Na to su uticali smanjeni prihodi od kamata, koji su iznosili 340 hljada KM neto, za razliku od 1,9 miliona KM u istom periodu lani.
Prihodi od naknada i provizija su blago povećani budući da su iznosili 2,6 miliona KM u poređenju sa 2,5 miliona godinu ranije.
Banke zaključno sa 30. junom ove godine ima neto aktivu od 135,1 milion KM, kapital iznosi 22,1 milion KM, a dionički kapital 36,7 miliiona KM.
Banka ima gubitak iz ranijih godina od 24,7 miliona KM, koji će se, kako smo izvijestili, pokriti dijelom iz neraspoređene akumulirane dobiti, a dijelom na teret dioničkog kapitala smanjenjem nominalne vrijednosti dionica.
Istovremeno, izvršit će se i dokapitalizacija u vrijednosti 2 miliona KM.
Privredna banka Sarajevo ima 8 filijala i 163 zaposlenika.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close