-TopSLIDEBiHPrivreda

Privatizacoja Sarajevo-osiguranja „već viđeno”

Kada je u martu 2017. godine, direktor Agencije za nadzor osiguranja FBiH Dinko Muslin pisao federalnom premijeru Fadilu Novaliću o stanju u Sarajevo-osiguranju naglašavajući potrebu „pravovremenog poduzimanja aktivnosti s ciljem sprečavanja i zaustavljanja negativnih trendova“ u istom, bit će da ta sugestija nije shvaćena ozbiljno ili da su procesi u tom osiguravajućem društvu ušli u fazu politikantske prihvatizacije državnih 2.108.469 dionica, odnosno 54,4938 posto ukupnog udjela ovog osiguranja.

Podsjetimo, pokušaj Vlade FBiH da putem berze proda dionice bio je bez uspjeha, kao i pokušaj prodaje putem neobavezujućih ponuda. Na berzi je državni paket dionica Sarajevo-osiguranja ponuđen za 27,39 miliona KM, potom snižena na 21,9 miliona, a u neobavezujućoj ponudi se spominjalo 15 miliona, da bi ponuda politikantskih prihvatizatora iznosila 8 miliona KM.

U pokazateljima Agencije za nadzor osiguranja FBiH za 2017. godinu, kaže se da Sarajevo-osiguranje ima AKOMULIRANI gubitak od 26.720.093 KM.
Iz iste Agencije su upozoravali Vladu FBiH prošle godine da Sarajevo-osiguranje „suprotno uvjetima osiguranja“ vrši prenos novčanih sredstava „po osnovu prekida polica životnog osiguranja“; „Društvo i dalje ima izražen problem likvidnosti, što dovodi u pitanje izmirenje obaveza po ugovorima o osiguranju.
… dospjele obaveze po osnovu obrađenih šteta iz poslova neživotnih osiguranja iznose 1.229.684,83 KM. Pored navedenog, Društvo u cilju trenutnog poboljšanja likvidnosti iz poslova neživotnih osiguranja vrši prenos novčanih sredstava u iznosu 348.760,96 KM na račun neživotnih osiguranja sa računa životnog osiguranja po osnovu prekida polica životnog osiguranja, što je suprotno uvjetima osiguranja“ – stoji u pismu upućenom Vladi FBiH 2016. godine.

U međuvremenu je Sarajevo-osiguranje, političkim žargonom kazano izvršilo restruktuiranje, a u stvarnosti „čistku“ svih onih koji se ne uklapaju u „vizije“ aktuelnih stratega. Medijsko spinovanje o uspješnosti ovog osiguravajućeg društva ima dnevno-političku težinu. Hronična nelikvidnost i papirnati rezultati se fabrikuju još od 2007. godine, a što je evidentno iz izvještaja nadležnih institucija.
U izvještajima iz 2009. godine, Financijska policija Federacije BiH; “Emisijom dionica provedena je dokapitalizacija Sarajevo osiguranja, u kojoj vlada Federacije pojedinačno ima najveći udio od 45 posto. Nominalna vrijednost dionice bila je 12,5 KM, a 960.000 redovitih dionica prodano je po cijeni od 25 KM. Nove dionice kupili su vlasnici kompanije među kojima je i vlada FBiH. Potom je Uprava razliku u cijeni između nominalne i ostvarene vrijednosti dionice (12 milijuna KM) knjižila kao dobit, čime je lažno prikazana dobit od 1,1 milijuna KM, na koju je plaćen i porez”.

Iako je menađžment Sarajevo-osiguranja naglašavo da su ljudi najveće bogatstvo ove osiguravajuće kuće, u procesu restruktuiranja su nastradali prvi oni koji su desetljećima stvarali Sarajevo-osiguranje. Uz smanjenje podružnica sa 14 na 8, raskidanjem ugovora sa pouzdanim poslovnim partnerima, „prirodnim odlivom“ – prijevremenim penzionisanjem kadrova i na još bezbroj načina poremečena je višedecenijska stabilnost i poljuljani temelji sve sa ciljem da se dio državnog kapitala „prihvatizira“ na način „da se Vlasi ne dosjete“ – da Hrvati ne ovladaju tržištem osiguranja.

Najuspješnije podružnice Sarajevo-osiguranja u Sanskom Mostu i Visokom, djelom u Bugojnu „razvaljene su“ u svakom smislu te riječi, na način da su organizacijski razjedinjene u novu organizacijsku strukturu, a kadrovi su preraspoređeni na način da sami traže prijevremno penzionisanje ili napuštaju poslove na kojima su godinama radili.

Sarajevo-osiguranje je priča „već viđenog“ procesa privatizacije državnog kapitala, a suština se ogleda u činjenici da pod pritiskom međunarodne zajednice poslušnički uništavamo društvenu imovinu kako bi se osigurala politička stabilnost.
Ovdje treba naglasiti da Hrvati u BiH uz pomoć susjedne Hrvatske, a pozicionirani u vlasti kako već jesu, više nego poslušno ovladavju društvenim resursima.
Bošnjaci i Srbi zarobljeni plitkim populističkim oligarhijama bivaju „pritisnuti uza zid“, zatečeni i iznenađeni kada međunarodni zelenaši pod plaštom pomoći i dušebrižja za BiH realiziraju neokolonijalitičku politiku.

Velika je vjerovatnoća da Sarajevo-osiguranje neće izdržati ovu utakmicu. Mnogi će se truditi da nas uvjere kako je i „remi“ dobar rezultat, a iza tog remia će se nazirati nekolicina političko-privrednih lihvara koji će i to malo „kajmaka“ strpati u vlastite đžepove.

Odavno smo svikli, prihvatili za normalno da živimo demokratiju po mjeri vlastitih đžepova. Ovdje je demokratija svikla da podnosi i podrazumjeva zatvaranje očiju pred stranputicama političkih oligarhija, a zaradi viših ciljeva. Poslije Sarajevo-osiguranja, velika je vjerovatnoća, slijedi prihvatizacija BH Telecoma.
Neka nam je na čast, a na hajr onima koji će nadolmiti vlastite đžepove bošnjačkom naivnošću i dobroćudnošću.

Inače, premijski udio Sarajevo osiguranja na tržištu BiH na kraju 2017. iznosio je oko 8,2 posto, a u Federaciji BiH oko 11,7 posto.

 

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close