“Privatizacija u BiH je bila okrutna srednjovjekovna pljačka bez pravila igre” (VIDEO)

Zlatan Begić u magazinu Pošteno: “Privatizacija u BiH je bila okrutna srednjovjekovna pljačka bez pravila igre” (VIDEO)


U posljednjem izdajnu političkog magazina “Pošteno” Federalne televizije koji vodi i uređuje Duška Jurišić tema je bila “Ko štiti domaće interese, radnici ili vlasnici?”.

Gosti u studiju bili su Dževad Mehmedović predstavnik Sindikata fabrike deterdženata Dita, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Zlatan Begić, Edhem Bičakčić i Haris Abdurahmanović većinski vlasnik tvornice Dita i vlasnik firme Lora d.o.o. Sarajevo.

Na samom početku emisije Dževad Mehmedović demantovao je Abdurahmanovića kako nije istina da mu je protekle četiri godine bilo onemogućeno da uđe u krug fabrike deterdženata Dita. Mehmedović je potom pojasnio sva dešavanja oko privatizacije Dite i okolnosti kako je zapravo došlo do toga da nekadašnji privredni gigant padne na koljena a radnici započnu sa masovnim štrajkovima.

U nastavku emisije Haris Abdurahmanović je iznio svoje viđenje cijele situacije oko “Dite” i njene privatizacije kazavši kako je Dita zapala u problem sa proizvodnjom i plasmanom prije kupovine većinskog paketa dionica od strane firme Lora d.o.o. Sarajevo.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Zlatan Begić je kazao kako posljedice loše privatizacije sežu još u ratno vrijeme kada su radnici bili na frontu i branili državu dok su neki za to vrijeme odlučivali o sudbini fabrika i tvornica.

“Prvi korak koji treba da se napravi u Bosni i Hercegovine je da se ispita porijeklo imovine svih građana, vjerujem da bi tu bilo svega. Kjučna stvar dogodila se 2006. godine kada se usvojio zakon o stečaju koji je omogućio direktorima firmi da uvećavaju svoju privatnu imovinu a pri tome ne ispunjavajući obaveze prema radnicima i državi.” – smatra profesor Begić i konstatuje da u normalnim državama kada bankrotira firma sa njom bankrotira i njezin vlasnik.

Na pitanje voditeljice upućeno profesoru Begiću mogu li se nastale štete popraviti on je kazao da je to moguće ukoliko se uradi revizija privatizacije usvoji zakon o porijeklu imovine koji bi omogućio oduzimanje imovine za koju se ne može dokazati porijeklo.

U emisiju se telefonom uključio i profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Muris Čičić koji nije optimističan kada je održivost Dite u pitanju.

“Od patriotizma sigurno nije moguće živjeti, on je neophodan koncept i može da pomogne u određenim situacijama. Izgledi za održivost Dite su veoma mali, jer ako stečajnu masu stavimo u odnos prema potraživanjima mislim da tu nema šta da ostane. Vrlo je teško raditi s nečim čega nema. Sve je trebalo uraditi puno ranije, prije deset godina da je pokrenut stečaj Dita bi imala šansu.” – smatra profesor Muris Čičić.

Kompletno izdanje emisije “Pošteno” 

(Tuzlanski.ba)

tuzlanski.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close