Privatizacija EP BiH na mala vrata?

Politički razlozi zaustavili su prije tri godine sklapanje strateškog partnerstva sa švicarskim Alpiqom u izgradnji bloka 7 TE Tuzla, a da nije postojalo razložno ekonomsko obrazloženje da se taj postupak gotovo doveden do kraja obustavi.

Jasan je bio cilj tada nadolazećeg SDP-a da od SBIH  preuzme izgradnju strateških objekata I pokupi “lovorike” u tom poslu… No, da li će se baš proslaviti…

Nakon što je zaustavljena “rasprodaja energetskih resursa”   I obećavano da neće biti prodavano nacionalno bogatstvo, sada se strateškim investitorima nudi do 50 posto vlasništva u budućem Bloku 7 TE . Kontrolom termoenergetskih kapaciteta strateški investitor steći će mogućnost upravljanja u dijelu Elektoprivrede BiH, a što bi u budućnosti defakto moglo značiti privatizaciju ove kompanije na mala vrata. Najgore u tom slučaju je što će stari termoblokovi “potrošiti svoj vijek” i ugasiti se, a strani investitor koji bude  stekao vlasništvo u novom Bloku 7 imat će kontrolu nad značajnim dijelom proizvodnje električne energije Elektroprivrede BiH.

Bit će to još izraženije kada se dovrši planirana izgradnja novog bloka u TE Kakanj i ugase svi postojeći stari termoblokovi.

Direktor EP BiH Elvedin Grabovica najavljivao je potpuno novi tenderski postupak za izbor strateškog partnera za Blok 7, ali od svega ono što je doista novo jeste da se dio izgrađenog pogona namjerava prepustiti u strane ruke.

Razlika između ovog i prethodnog postupka jeste u tome da je EP BiH strateškom investitoru htjela osigurati povrat na kapital kroz ustupanje viškova električne energije, dok se to u novom slučaju  želi učiniti ustupanjem vlasništva.

U prvom slučaju bilo je predviđeno da se investicija  finansira tako da po 10 posto kolaterala prilože EPBiH i Alpiq ili po 75 mil eura kao znak dobre volje, dok bi ostatak od 600 miliona eura obezbijedio Alpiq kojem bi se dala kompenzacija u električnoj energiji. Vlasništvo nad Blokom 7 TE Tuzla ostalo bi 100 posto domaće.

Ako neko razmišlja logikom dobrog domaćina, nije mu teško presuditi šta je bolje. Tim prije, ako se uzme u obzir da EP BiH ima viškove struje i da ih ionako slobodno prodaje na tržištu.

Simptomatično je da se i SDP ali I druge stranke koalicije poput SBB gorljivo zalažu protiv privatizacije elektroprivreda (kao I telekoma) I  biće zanimljivo vidjeti kakve će biti reakcije na na ovakav način strateškog partnerstva u izgradniji elektroenergetskih objekata.

Poznajući političke okolnosti u BiH I suprotstavljenost dvaju blokova oko rekonstrukcije vlasti I drugih važnih pitanja, stiče se dojam da dobijamo novo bojno polje oko kojeg će se lomiti politička koplja.

Tim prije kada prijedlog o strateškom parnerstvu za izgradnju bloka 7, koji uključuje I sticanje vlasništva,  dođe u Parlament FBiH.

Oko izgradnje elektroenergetskih objekata u BiH potrošeno je I previše vremena, no čini se kako  je novi zaplet na pomolu.

Borivoje Simić – indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close