PolitikaZDK

Priprema se uvođenje SBB-a i DF-a u vlast u ZDK-u

Nepunu godinu nakon imenovanja, aktualna Vlada u Zeničko-dobojskom kantonu je pred rekonstrukcijom. Razlog je ulazak SBB-a i DF-a u postojeću koaliciju koju čine SDA, A-SDA, HDZ BiH i Stranka za BiH. Na aktualnu Vladu, nakon izbora 2018. godine, čekalo se pet mjeseci. Nakon imenovanja, funkcionirala je bez trzavica. Sada je pitanje: hoće li tu stabilnost poremetiti uvođenje novih koalicijskih partnera, budući da broj ministarskih funkcija ostaje isti.

U SDA, koja s najviše osvojenih mandata i predvodi koaliciju u ZDK-u, o rekonstrukciji Vlade još ne govore zvanično.

– Klub SDA u Skupštini ZDK-a nema još uvijek informacija u vezi s rekonstrukcijom Vlade. Do daljnjeg funkcionišemo u koaliciji koja je dogovorena prošle godine – navodi Himzo Smajić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK-a.

Za nove članice vladajuće koalicije, pak, ulazak u izvršnu vlast je pitanje dana.

– Očekujemo i tražimo od pokretača inicijative da se to uradi što brže. Malo je vremena ostalo, mislim da bismo trebali poboljšati ovu vlast – poručuje Edin Arnaut, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini ZDK-a.

– SBB će u tome svemu biti prilično fleksibilan partner kao što je bio i dosad. Bitno je da riješimo programske stvari koje će donijeti dobrobit Kantonu – ističe Ismet Sarajlić, predsjednik Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini ZDK-a.

SBB i DF, koji u Skupštini ZDK-a imaju po tri zastupnika, očekuju i pripadajuću kvotu pozicija u izvršnoj vlasti. Na potezu je lider koalicije – SDA, koja je i ranije, osiguravajući većinu u Skupštini Kantona, Stranci demokratske aktivnosti, koja je tada imala dva zastupnika, prepustila jedno delegatsko mjesto u Domu naroda Parlamenta Federacije i čak tri ministarske pozicije u Vladi ZDK-a. U političkim krugovima špekulira se da dio tog kolača sada treba da uzmu novi koalicioni partneri.

– U ZDK-u s nama nije još niko zvanično razgovarao. Da li će doći do neke rekonstrukcije, ne znam. Znam samo da će ASDA do kraja mandata biti stranka koja će biti u vlasti – navodi Ramo Isak, predsjednik Kluba zastupnika A-SDA u Skupštini ZDK-a.

U HDZ-u BiH ne komentiraju moguću rekonstrukciju, njihov stav je da je to unutarnja stvar bošnjačkog bloka u ZDK-u. U opozicionoj SDP, pak, kažu: nastavlja se politička trgovina.

– Ukazivali smo na nekompetentnost ove vlade tako da me ne bi čudila nikakva druga rekonstrukcija koja bi samo pospješila i ovako lošu Vladu – smatra Mladen Simić, dopredsjedavajući Skupštine ZDK-a (SDP).

Rekonstrukcija Vlade koja je izvjesna dogadja se u izbornoj godini, no poznavaoci političkih kretanja mišljenja su da uobičajene turbulencije koje prate taj proces ne bi trebale ugroziti stabilnost ovog kantona.

(Izvor: federalna.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close