Kolumne

Fašizam je raj za demokratiju po mjeri ministra Grubeše

Piše: Rasim Belko


Informacija o preuzimanju konačnih presuda od Haškog tribunal (MKSJ/MMKS) radi upisa u krivičnu evidenciju u BiH trebala je biti razmatrana na posljednjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o važnom aktu koji bi neutralisao jedan nonsens, po kojem Bosna i Hercegovina i njene institucije još jednom pokazuju svou nonšalanciju i loš odnos prema žrtvama genocida i ratnih zločina.

Poznavaoci trenutne situacije kažu da ratni zločinci, pravosnažno osuđeni u Hagu, u Bosni i Hercegovini imaju “čiste” dosijee. 

Naime, u dosije tih zločinaca upisuje se na dobrovoljnoj osnovi, a puno toga ovisi i o osobabama zaduženim da to rade. Kako rade zaposleni u državnim službama ne treba posebno objašnjavati. 

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida ovim povodom za Patriju kaže: “Presuđeni ratni zločinci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u svojim bh. dosijeima nemaju unešenu informaciju o krivičnom djelu. I nakon 25 godina od završetka rata, uprkos skoro svim završenim postupcima al,i i činjenici da je većina presuđenih ratnih zločinaca odležalo kaznu zatvora i vratili se u svoje mjesto boravka ,njihovidosije je potpuno čist bez kaznenog djela ratnog zločina. Kao slobodni građani mogu se kandidirati na sve konkurse državnog službenika, namještenika, biti birani na izborima ili obavljati bilo koju funkciju u izvršnoj vlasti”.
 
Dodaje da su to “povlašteni bh. Građani, heroji sa čistim dosijeom”. 
 
“Ministarstvo pravde BiH koje je zaduženo za preuzimanje konačnih presuda od MKSJ radi upisa u krivičnu evidenciju u BiH, godinama ignoriše svoju obavezu. Osim činjenice da se radi o pukoj formalnosti prihvatanja presuda MKSJ (presude drugih država razmatra Sud BiH), koje se mogu regulisati podzakonskim aktom unutar Ministarstva pravde BiH, ministar Josip Grubeša od toga pravi pauka i traži formiranje radne grupe sastavljene od entiteta i Brčko distrikta a sve sa ciljem odugovlačenja procesa. I dok ministar Grubeša vješto pronalazi riješenja da pusti na slobodu presuđenog ratnog zločinca Maka Radića, forsira tzv Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, nažalost vrlo uspješno opstruira upis u evidenciju presuđenih ratnih zločinaca MKSJ”, poručuje Tahirović. 
 
Znači, Bosna i Hercegovina je država u kojoj ratni zločinci, nakon izležane kazane postaju novorođeni ljudi. Kao da nikada u životu mrava zgazili nisu. 
 
Upravo to im omogoućava Josip Grubeša, Čovićev vojnik za prljave zadatke. A Dragan Čović, lider HDZ-a poznat je kao sljedbenik UZP-a i koalicioni partner negatora genocida Milorarada Dodika. Grubeša je na posljednjoj sjednici povukao ovo pitanje, a službe Vijeća ministara se potrudile da zapisnik sa sjednice ne bude objavljen na web stranici, iako je to praksa.

Sljedbenici ratnih zločinaca, Čović i Dodik, te njihovi pijuni i vojnici, zaslužni su što će jednog dana silovane žene Foče ili majke kojima su ubili sinove, na visokim pozicijama gledati ratne zločince, odgovorne za smrt njihovih najmilijih. 
 
To je tek poseban zločin, a njegov egzekutor ovaj put je Josip Grubeša, ministar (ne)pravde BiH. 
 
Vijeće ministara je vlada BiH, dakle izvršna vlast svih građana BiH. Ili bi tako trebalo biti. U stvarnosti je to institucija zbog koje nikome, osim onih 10 posto oko političkih elita u ovoj državi, nije dobro. 

Takvo Vijeće ministara i ona tri ministra iz reda Bošnjaka očito su spremni okrenuti leđa žrtvama i kreirati situaciju u kojoj su ratni zločinci vlast, a žrtve građani. 
 
To je valjda uspjeh patriotskog bloka SDA-DF-SBB, koji se bori za Bošnjake, Bosance i Hercegovce. 
 
A davno je rečeno, samo da ponovim, “kuku onom koga ova trojka brani”. 
 
Što se tiče ministra Grubeše, on je već sada ušao u historiju demokratskih sistema. Jednog dana u knjigama će se izučavati ime Josip Grubeša, prvi i jedini ministar u svijetu koji je presuđenim ratnim zločincima omogućio da budu vlast nad svojim žrtvama. 
 
Fašizam je raj za demokratiju po mjeri ministra JOSIPA GRUBEŠE!

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close