-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Prijevremene smrti zbog zagađenja, najgore na Balkanu

Prijevremene smrti zbog zagađenja, najgore na Balkanu

Zagađenjezraka za Zapadnom Balkanu uzrok je velikog broja prijevremenih smrti u regionu, a posljedice su i kraći životni vijek i pogoršanje javnog zdravlja, zato je neophodno što prije poboljšati kvalitetzraka, ali i javno zdravlje kroz unapređenje zdravstvenih sistema, saopštio je Eko forum Zenica, koji sa partnerima iz regiona ovog mjeseca sprovodi treću fazu kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist zrak”.

Cilj ove faze kampanje jeste informisanje građana upravo o posljedicama zagađenja po smrtnost i zdravlje na Zapadnom Balkanu, uz poziv građanima regiona da se priključe borbi kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitetzraka i produžili živote svih nas.

Prema posljednjim podacima Evropske agencije za životnu sredinu, u regionu loš kvalitetzraka godišnje prijevremeno oduzme više od 30.000 života, dok zajednički istraživački centar Evropske unije ističe da zagađenjezraka u prosjeku doprinosi smanjenju očekivanog životnog vijeka od 0,4 do 1,3 godine u zemljama Zapadnog Balkana.

Studije pokazuju i da su samo termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu odgovorne za ekonomsku štetu na ime zdravstvenih troškova koja iznosi između 1,2 i 3,4 milijardi eura godišnje.

Kampanjom “Ujedinjeni Balkan za čist zrak” tražimo od nadležnih:

  • Smanjenje zagađenjazraka definisati kao nacionalni, regionalni i međunarodni prioritet i integrisati ga u sve procese planiranja.
  • Povećati novčana sredstva u budžetu za kontrolu zagađenja i uspostaviti sisteme za praćenjezagađenja i njegovih zdravstvenih efekata.
  • Kako bi se unaprijedio nadzor nad zagađivačima i poboljšao kvalitetzraka potrebno je izgraditi multisektorska partnerstva na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou.
  • Prevencija nezaraznih bolesti koje su posljedica lošeg kvaliteta zraka mora biti integrisana među prioritete ekoloških i zdravstvenih politika.

Da zajedno produžimo život, priključi se solidarnoj borbi građana Zapadnog Balkana, budi dio kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist zrak”: https://bit.ly/UjedinjenBalkan

Kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist zrak” inicijativa je Evropskog Fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijama: Eko forum iz Zenice, EnvironmentalTerritorial Management Institute iz Tirane, Sbunker i Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda. Sprovodi se drugu godinu zaredom, sa ciljem podizanja svesti stanovnika regiona o uzrocima i posljedicama zagađenja, mogućim načinima poboljšanja kvaliteta zraka i borbi za zdraviju životnu sredinu. ”Ujedinjeni Balkan za čist zrak” ističe značaj regionalne saradnje neophodne za transformaciju energetike i sistema zaštite životne sredine, koja bi istovremeno unaprijedila privredu i javno zdravlje.

Za više informacija o sprovođenju kampanje možete se obratiti Lemeš Samiru <slemes@gmail.com>.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close