Prijeti nam nestanak šuma

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (UŠIT FBiH) ponovno je uputilo apel javnosti, te državnim institucijama i preduzećima da započne intenzivniji i aktivniji pristup permanentnoj zaštiti šumskih ekosistema, kao najvećeg i najvažnijeg prirodnog resursa BiH, čiji je opstanak u velikoj mjeri ugrožen požarima.

(Fena)

‘Ono što nas kao struku zabrinjava jeste podatak da su profesionalne i dobrovoljne vatrogasne brigade i uposlenici privrednih društava iz oblasti šumarstva, većinom i jedini direktni sudionici na gašenju šumskih požara, što za efikasniju borbu i zaštitu šuma od požara nije dovoljno’ – navodi ovo udruženje u saopćenju za javnost.

Šumarska struka kao najpozvanija u protivpožarnoj zaštiti šuma sugeriše da je trenutna dinamika u provođenju svih mjera zaštite šuma od požara nedovoljna.

‘Neophodno je obezbjediti trajne i stabilne financijske izvore i institucionalna rješenja, koja će uz primjenu najsavremenijih metoda prevencije šuma od požara, doprinijeti ublažavanju posljedica, koje šumski požari ostavljaju iza sebe’ – ističe se u saopćenju.

Primjena savremenih metoda prevencije od šumskih požara iziskuje i skuplja sredstva, ali efikasna i dobro organizirana preventiva je uvjek višestruko jeftinija od posljedica koju šumski požari ostavljaju iza sebe.

‘Uvažavajući značaj i ulogu šuma, sugerišemo svim zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima i pojedincima, da tom pitanju posvete odgovarajuću pažnju. Posebnu ulogu i odgovornost imaju organi lokalne zajednice u pronalaženju i spriječavanju pojedinaca koji uzrokuju požare’ – navodi UŠIT FBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close