Prijeti li nova Srebrenica?

Na sirijskoj granici sa Turskom, Kurdi se bore za opstanak. U borbi protiv „Islamske države“, mlijeko u prahu i vunena ćebad malo mogu da pomognu. Evropa i Turska sada moraju da se opredijele, smatra Mihael Martens.

Devedesetih godina, kada su muslimani u Bosni, kao i na Kosovu bili pod prijetnjom srpske agresije i kada je u mjestima kao što je Srebrenica na hiljade njih masakrirano, njemačka Ljevica bila je protiv svakog uplitanja u rat koji je od Minhena bio udaljen tek jedan sat leta. Da je tada bilo po njihovom, danas više ne bi bilo muslimana u Bosni i na Kosovu. Sada, kada se Kurdi bore za opstanak, poslanici stranke Ljevice spadaju u najglasnije zagovornike intervencije – ovoga puta su u pravu.

Rat i ratne strahote na granici sa Turskom nisu toliko udaljeni da bi situacija mogla da se odbaci tek spokojnim ukazivanjem na mir. Rast broja zahtjeva za azil dostigao je granice sa kojima se zapadna Evrope posljednji put susrela kada su milioni ljudi sa Balkana bili protjerani. Pritom je čitava Jugoslavija imala samo 22 miliona stanovnika. Sada je pogođen jedan mnogo naseljeniji region – tako dalek, a tako blizu. Pogotovo što taj rat vodi ka središtu zapadnoevropskih društava. Doduše i devedesetih godina je bilo pojedinih radikalizovanih stranaca koji su po svaku cijenu željeli da za nešto ginu na Kosovu ili na Drini, ali su razmjere bile drugačije. Sada su kurdski borci na sjeveru Iraka, ne po prvi put – predstavili mlade Evropljane, uhapšene u pokušaju da se preko Turske priključe jedinicama „Islamske države“. Formalno su to bila dva Belgijanca i jedan Francuz. To što su Belgijanci bili marokanskog porijekla, a Francuz ima sve drugo samo ne ime koje zvuči starofrancuski, ne bi trebalo da čudi. To samo potvrđuje da se fascinantnost primitivaca, koji teror „Islamske države“ vrše na pojedinim evropskim omladincima – ne završava samo kod onih sa imigrantskom pozadinom.

Evropa i Turska sada moraju da biraju. Od početka krvoprolića u Siriji, turski političari stavljaju do znanja da ni u kom slučaju neće tolerisati autonomnu kurdsku oblast (ili čak državu) u Siriji. Ta oblast je de fakto ipak nastala. Grad Kobani koji je u njenom sastavu, sada je ugrožen i potrebna mu je vojna pomoć. Sa mlijekom u prahu i vunenom ćebadi Kobani ne može da se održi. Tamo je u igri više od jednog grada. Tamo prijeti da se dogodi Srebrenica Bliskog istoka – samo mnogo većih razmjera.

Mihael Martens je dopisnik Frankfurter algemajne cajtunga za jugoistočnu Evropu
Sva prava zadržana, Copyright © Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH,

Zvanična internet stranica Frankfurter Allgemeine Zeitung: http://www.faz.net

  • dw.de
  • Autor Michael Martens, FAZ
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close