Prijeti i privredna katastrofa!

Kao posljedica katastrofalnih poplava u BiH, desetine hiljada ljudi još su odsječene od ostatka zemlje, a o kakvom se kolapsu radi, svjedoče i preliminarne procjene o šteti na saobraćajnoj infrastrukturi, koje su dostigle frapantan iznos.

Naime, Damir Hadžić, ministar saobraćaja i komunikacija BiH, izjavio je da je, prema gruboj procjeni, materijalna šteta od poplava u oblasti saobraćaja oko 200 miliona KM.

“Ukoliko ne dođe do uspostavljanja željezničkih i putnih koridora, slijedi privredna katastrofa”, upozorio je Hadžić.

USPOSTAVLJANJE SISTEMA: Srećom, u svim opštinama zahvaćenim poplavama situacija se postepeno normalizuje. Željka Cvijanović, premijer RS, naglasila je da je prioritet oporavak domaćinstava, privrede i infrastrukture. Ona kaže da je razgovarala sa načelnicima opština o uspostavljanju jedinstvenog računa za prikupljanje pomoći.

“Tu ništa nije problematično i sve opštine će moći da dobiju sva sredstva koja bilo koji građanin i subjekat želi da im uputi. Neki su to razumjeli, a neki su se zlonamjerno prihvatili te teme”, rekla je Cvijanovićeva, napomenuvši da je riječ o uspostavljanju sistema.

Cvijanovićeva je rekla da se situacija na području laktaške mjesne zajednice Trn, koju je juče posjetila, poboljšava.

ŽIVOT SE VRAĆA: “Može se vidjeti da se polako vraća život na području ove mjesne zajednice”, rekla je Cvijanovićeva.

Milovan Topolović, načelnik opštine Laktaši, kaže da je ova opština pretrpjela ogromne materijalne gubitke, ali da nije bilo ljudskih žrtava.

Velika šteta nastala je i na šumama i šumskom zemljištu, utvrdio je Stručni tim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za vanredne situacije iz oblasti šumarstva i lovstva.

Nadu uliva to što se, kako je potvrdio Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, vodostaji rijeka koje su plavile RS blago povlače i da više nema opasanosti od dodatnog izlivanja rijeka.

“Još ima područja koja su pod vodom i iz kojih se ona jako sporo povlači. To su prije svega opština Šamac i bijeljinska sela nizvodno prema Rači, Brodac, Batkovići, Ostojićevo, Velino Selo, sve do granice sa Srbijom”, rekao je Jovičić.

POMAGALI I BRITANCI: Iz Gradske uprave Bijeljine navode da su juče na punktu u Brocu, gdje spadaju poplavljena područja Ostojićevo, Velino Selo, Brodac, Balatun i Trnjaci, vršeni uglavnom evakuacija stoke i snabdijevanje stanovništva hranom i drugim potrepštinama.

“Evakuisano je oko 30 grla stoke uz pomoć tri čamca Civilne zaštite, a u aktivnostima na ovom punktu učestvovali su i pripadnici Specijalne jedinice iz Velike Britanije, uglavnom na osposobljavanju električne mreže i podjeli hrane”, ističu iz Gradske uprave Bijeljine, te dodaju da su u podjeli hrane i ostalim aktivnostima aktivno učestvovali i pripadnici Oružanih snaga BiH, kao i Granične policije BiH, svojim sredstvima i opremom.

Opraštajući se od predstavnika britanskog tima, pored riječi zahvalnosti, Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, istakao je da su, zahvaljujući svojoj obučenosti, zalaganju i nesebičnosti, članovi tima pobrali ogromne simpatije stanovništva i kolega iz lokalnih struktura Civilne zaštite.

KAO HAITI: Nik Sirs, vođa tima britanskih stručnjaka za spasavanje, rekao je da je od katastrofe sa kojom su se suočili u Bijeljini za njih bila gora samo situacija nakon zemljotresa na Haitiju, gdje su bili u spasilačkoj misiji. Sirs kaže da ga je fasciniralo to što duh naroda nije slomljen u ovoj katastrofi.

Mićić ističe da u Bijeljinu neprestano pristiže humanitarna pomoć i poručuje da su gradu najpotrebniji hrana, dušeci i ćebad, pumpe za izbacivanje vode iz kuća i sušilice za poplavljene objekte.

A, stanje po smještajnim centrima na području Bijeljine je nepromijenjeno.

“Ukinut je smještajni punkt u ‘Sokolskom domu’. Smještajnim centrima redovno su dopremane hrana, voda i druge potrepštine, a vršeno je i medicinsko zbrinjavanje smještenih lica. Zdravstveno zbrinjavanje ugroženog stanovništva na poplavljenim područjima i u smještajnim centrima vršeno je redovno cijeli dan”, kažu iz Gradske uprave Bijeljine.

Vatrogasni timovi u Bijeljini bili su na terenu tokom cijelog dana, a kamioni za prikupljanje uginule stoke su radili na tri lokacije.

POPIS ŠTETE: U Bijeljini je počeo i popis štete na terenu, a nastavljen je odvoz otpada.

“Sa više ekipa AD ‘Komunalac’ vršeno je odvoženje čvrstog i kabastog otpada koje je stanovništvo odložilo na mjestima za odlaganje. Takođe,  prikupljane su i vreće napunjene pijeskom po gradu Bijeljini. Vršena je i sanacija Pavlovića puta, koji je presječen tokom posljednjih poplava”, navode iz Gradske uprave Bijeljine, gdje vodstaj Save nastavlja da pada.

Nivo vode počeo je polako da opada i u mjestu Lončari, opština Donji Žabar, u kojem je poplavljeno oko 300 domaćinstava.

Republički štab za vanredne situacije donio je naredbu da  “Robne rezerve RS” nabave hranu za domaće životinje i isporuče je Opštinskom štabu za vanredne situacije Donji Žabar.

Oko 400 stanovnika ostalo je u Šamcu, a hrana, voda i lijekovi dostavljaju im se čamcima, kažu u Štabu za vanredne situacije, te dodaju da se voda polako povlači iz ovog grada, ali je još ima u centru i u naselju Duga.

“Stanje u opštini Šamac je teško, ali nije alarmantno”, rekao je Milorad Kutlešić, povjerenik Republičkog štaba za vanredne situacije za Šamac.

U MRAKU: Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da u Šamcu 2.400 domaćinstava još nema struju, što bi trebalo riješiti danas.

Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, obišao je tri lokacije na kojima je oko 300 mladih čistilo poplavljena domaćinstva od kabastog otpada. Kaže da je omladina i ovaj put pokazala da voli svoj grad.

“Solidarnost mladih je najvrednije što smo izvukli iz nesreće koja je zadesila naš grad”, rekao je Pavić.

Gradonačelnik Prijedora je potvrdio da je 14 ekipa prijedorskog Doma zdravlja za samo tri dana dezinfikovalo oko 1.000 kuća i poslovnih objekata na poplavljenom području grada. Snježana Rajilić, načelnik opštine Novi Grad, imenovala je komisije za procjenu štete od poplave.

Inspekcija je u Milićima obavila kontrole više trgovina i utvrdila da nije bilo poskupljenja artikala ni u jednoj od njih, ali da je sve veći problem snabdjevenost tih prodavnica, posebno osnovnim životnim namirnicama.

NEMA ULJA NI BRAŠNA: Milijana Vasiljević, član Štaba za vanredne situacije u opštini Milići, rekla je da je u prodavnicama sve manje brašna, ulja, šećera i vode, te ocijenila da će uskoro da nestane i stočne hrane.

“Magacini su prazni, a nema veleprodaje, jer se većina ovdašnjih kupaca snabdijevala u Bijeljini”, dodala je Vasiljevićeva.

Inače, solidarnost širom BiH i dalje se osjeti. Studenti i zaposleni Univerziteta u Banjaluci i dalje učestvuju u akcijama čišćenja poplavljenih objekata u Doboju, Modriči, Prijedoru i Banjaluci i daju maksimalan doprinos normalizovanju života u ovim gradovima.

Na čišćenje ugroženih područja upućeno je i oko hiljadu dobrovoljaca iz Banjaluke.

“Veliki broj muškaraca upućen je na teren, a u Upravi poslove administracije obavljaće žene”, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

U južnom dijelu Brčko distrikta, nakon poplava, aktivirana su klizišta i odroni koji ugrožavaju stambene objekte i putne komunikacije, a kritične lokacije juče je obišao i gradonačelnik Anto Domić, koji je rekao da je više od 30 stambenih objekata u naseljima Zovik i Štrepci direktno ugroženo.

KRIZNI PERIOD: “Katastrofalne poplave u FBiH najviše su pogodile Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Posavski kanton”, obavijestio je federaalni premijer Nermin Nikšić juče poslanike Parlamenta FBiH.

Rusmir Mesihović, federalni ministar zdravlja, rekao je da je između 18.000 i 20.000 domaćinstava u FBiH ugroženo poplavama, a krizni period za epidemiju zaraznih bolesti je prošao.

Šteta koju su pričinile nedavne poplave na području općine Sanski Most preliminarno je procjenjena na 11,5 miliona maraka. Iz Štaba Civilne zaštite Posavskog kantona juče su uputili apel za pomoć.

Stanovnicima Orašja potrebni su gumene čizme, radna odijela, voda, hrana, a kada se voda povuče, trebaće im pumpe za iscrpljivanje vode, agregati za isušivanje vlage, sredstva za dezinfekciju i dezinsekciju.

Izvor: Nezavisne novine

SAD šalju spalionice

Sjedinjene Američke Države  dostaviće Bosni i Hercegovini spalionice  – mašine za  bezbjedno uništavanje uginule stoke, obećao je juče u Sarajevu Hojt Brajan Ji, pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD.

“Već smo odlučili da uzmemo milion dolara pomoći iz programa USAID-a i da to iskoristimo za nabavku mašina za uništavanje uginule stoke. Ovim će se umanjiti šanse za širenje epidemije zaraznih bolesti”, rekao je Ji. On je potcrtao da  su SAD, odmah nakon poplava, bile među prvim zemljama koje su   uputile pomoć BiH. “Odmah na početku uputili smo 25 čamaca i pet kamiona humanitarne pomoći, od oko 25 tona stvari, među kojima su bili agregati, pumpe za vodu, hrana, kreveti i sve potrebne stvari”, rekao je Ji. Dodao je da SAD namjeravaju nastaviti pružanje pomoći.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close