BiHPolitika

Prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona neprihvatljiv

Softić: Vjerujem da će zakon o akcizama biti usvojen, prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona neprihvatljiv 

 

Potpredsjednik SDA Safet Softić izjavio je danas u Sarajevu da je neophodno usvajanje seta zakona o akcizama kojima bi se pokrenuo proces izgradnje saobraćajnica širom BiH.

Softić je danas u Sarajevu na press-konferenciji kazao kako je neophodno osloboditi sredstva stranih kreditora i krenuti u procese izgradnje. Oni koji to osporavaju, naveo je, direktno koče ove procese.

– Poskupljenje goriva od 15 feninga ne bi nužno utjecalo na poskupljenje roba za široku upotrebu. A ovim potezom BiH bi ostala i dalje najmanje zadužena zemlja u regionu – rekao je Softić.

Istakao je kako uvođenje akciza može utjecati u manjoj mjeri na cijenu goriva.

– BiH je umjereno zadužena zemlja, za razliku od zemalja iz regije, te ona većinom ima dugoročne planove otplate kredita, za razliku od kratkoročnih planova otplate kredita – rekao je Softić.

Naveo je da bi na više od 100 pozicija bilo otvoreno gradilište. Autoput na Koridoru Vc bio bi u potpunosti završen, bilo bi izgrađeno 157 kilometara novog autoputa, ali i unaprijeđene regionalne i magistralne ceste, te izgrađeno novih 89 kilometara ovih cesta.

Zahvaljujući akcizama vraćali bi se dugovi stranim kreditorima, a sredstva bi se direktno uplaćivala na račun javnih preduzeća.

Softić je naglasio da će SDA nastaviti da se protivi antibošnjačkoj politici Milorada Dodika, odgovorivši na Dodikove izjave kako investicije u manjem bh. entitetu koči SDA koja, kako su naveli, kroji bošnjačku politiku.

Naglasio je kako ne razumije politiku HDZ-a koji utječe na pitanje Izbornog zakona, ali da razumije da oni žele štititi interes hrvatskog naroda u BiH.

– Ja uvažavam činjenicu da HDZ ima politički interes u zaštiti hrvatskog naroda da predlaže izmjene ovog zakona, ali ne mogu razumjeti zbog čega ovo predlaže jednostrano i bez mogućnosti utjecaja bilo koje druge političke stranke – rekao je Softić.

U SDA, napomenuo je, ne vide mogućnost rješavanja ovog pitanja kroz jednostrana rješenja.

– Rješenje pitanja izbornog zakona vidimo kroz interresornu grupu koja je sačinjena od predstavnika političkih stranaka oba doma. Ptanja kao što su izmjena Ustava, evropska pitanja nisu pitanja ni za jednu političku stranku, već za širi konsenzus u jednom društvu. Oko toga treba da se okupe političke grupe – mišljenja je Softić.

Prema njegovim riječima, rok curi, kao što su i mnogi drugi rokovi probijeni kada su u pitanju presude Ustavnog suda.

– Jedini put za rješavanje ovih pitanja je dijalog i kompromis svih aktera. Mi iz SDA ćemo se vjerovatno u jednoj fazi pojaviti sa svojim prijedlogom, ali ne sada – istakao je Softić.

Ponovio je kako je HDZ u ovaj proces krenuo jednostrano, dok su u SDA bili zagovornici dijaloga i razgovora, posebno kroz interresornu radnu grupu.

Na pitanje da li u Parlamentu BiH ima dovoljno ruku da se izglasa zakon o akcizama, Softić je kazao kako je “teško gatati o tim stvarima”.

– Imamo manje-više čudnu poziciju kada su ovi zakoni u pitanju. Ne znamo šta će se promijeniti u glavama ljudi koji o tome odlučuju u srijedu, 10. maja na sjednici Predstavničkog doma. Da li će biti većine, to ćemo morati pričekati sjednici kako bismo vidjetli kako će se ko izjasniti. Iskreno se nadam da će svi poslanici SDA u Predstavničkom domu uvažiti obavezujuću odluku Predsjedništva stranke i glasati prema toj odluci – dodao je Softić.

Osvrnuo se i na status “odbjegle četvorke” iz SDA, od kojih je Senad Šepić isključen iz stranke, dok su Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović dobili “žute kartone”.

– Ja sam zagovarao jedinstvo, pogotovo u Klubu poslanika SDA u Predstavničkom domu.

Autor: D. K. – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close