Prije točno 50 godina, ova je pobjeda rodila najvećeg boksera svih vremena

Prije tačno 50 godina, tada još poznat kao Cassius Clay, čovjek kojeg danas znamo po imenu Muhammad Ali, osvojio je svoj prvi naslov bokserskog prvaka, pobjedom protiv Sonnyja Listona. Legenda bijaše rođena

(tportal)

25. februara 1964. Prošlo je točno 50 godina, kada je pobjedom protiv Sonnyja Listona u historijske boksačke anale ušao tada 22-godišnji Cassius Clay, proglašavajući se već tada ‘najvećim u povijesti’. Kada je ušao u ring, bio je veliki autsajder protiv Sonnyja Listona, koji je prethodno došao do titule nakon što je nokautirao Floyda Pattersona 1962. godine, nakon samo dvije minute i 16 sekundi prve runde.

Poznato je kako je na dan borbe Clay došao na vaganje u jakni s natpisom ‘Lov na medvjede’ (nadimak Listona bio je ‘Veliki medvjed’), te izjavio sada antologijsku rečenicu – ‘Float like a Butterfly, Sting like a Bee’ (lebdi kao leptir, ubadaj kao pčela).

Borba je završena nakon šest runda. Liston je predao meč nakon što je sjeo u svoj kut, na iznenađenje svih pred malim ekranima i u dvorani. ‘Ja sam i dalje najzgodniji, a on je u bolnici’ – poznata je Clayeva izjava nakon borbe.

Tako je započela legenda o čovjeku kojeg će povijest pamtiti kao Muhammada Alija, prvog čocjeka koji je bio boksački prvak tri puta, čija je konverzija na Islam promijenila svijet, a čije će borbe, prije svih – Rumble in the Jungle i Thrilla in Manila – ostati zapamćene kao neke od najboljih u povijesti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close