Prije tačno 34 godine košarkaši Bosne pokorili su Evropu

Prije tačno 34 godine košarkaši Bosne pokorili su Evropu. Kao prvi tim sa prostora bivše Jugoslavije, sarajevski “Studenti” su 5. aprila 1979. u finalu Kupa šampiona savladali italijanski Emerson (96:93) i Bosni osigurali mjesto među evropskim velikanima.

Čak i danas, kada preživljava možda i najteži period od osnivanja i kada ga malo toga veže za doba u kojem je “Studente” s klupe predvodio Bogdan Tanjević, a na parketu najljepše stranice u historiji naše košarke ispisivali legendarni Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Žarko Varajić, Anto Đogić, Predrag Benaček, Boško Bosiočić… jedno se ne može osporiti – KK Bosna je evropski prvak i to će ostati zauvijek!

Naravno, temeljiti samo na toj činjenici budućnost kluba, kao što se, nažalost, pokazalo na Bosninom primjeru, nemoguća je misija. No, pehar koji se nalazi u klupskim prostorijama, mora biti i obaveza i motivacija onima koji sada vode KK Bosna, ali i svima drugima koji tvrde da su im na srcu sarajevska i bh. košarka, da pokrenu stvari naprijed.

Naravno, niko ne očekuje novi Grenobl, ali postati respektabilan faktor barem u regionalnim okvirima minimum je ispod kojeg Bosna ne bi smjela ići, mada i to danas izgleda nedostižno.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close