Prije 97 godina rodio se ‘pjesnik stećaka’, Mehmedalija Mak Dizdar

Na današnji dan, 17. oktobra 1917. godine u Stocu se rodio Mehmedalija Mak Dizdar, jedan je od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika.

Njegova djela Kameni spavač i Modra rijeka se ubrajaju u najznačajnije bosanskohercegovačke zbirke poezije prošlog stoljeća. Sastavio je sliku svijeta kojeg odavno nema, a osnova na kojoj ga je izgradio su stari bosanski tekstovi.

U Stocu je završio osnovnu školu nakon čega odlazi u Sarajevo. Pisao je za novine i časopis Gajret. Nakon rata, dijelom provedenoga u ilegali, radio je kao urednik lista Oslobođenje, a onda se profesionalno posvećujeknjiževnosti te uređuje časopis Život.

Potom osniva Seljačku knjigu, izdavačku kuću za prosvjećivanje širokih narodnih masa. Ta mala Makova kuća ubrzo prerasta uNarodnu prosvjetu.

Njegova zbirka Kameni spavač ima historijsku vizuru jer pjesnik gleda svijet kroz vizuru srednjovjekovnog čovjeka. Cijela knjiga je težnja da se probudi spavač pod stećkom, pisana je arhaičnim jezikom, jezikom epitafa.

Makova hiža u Stocu centar je Fondacije Mak Dizdar, posvećen koliko predstavljanju Makovog naslijeđa u vlasništvu Fondacije, toliko i umjetnosti stećka pa i cjelokupnog civilizacijskog naslijeđa stolačkog kraja i svih bosanskohercegovačkih prostora i vremena.

Zbirka je podijeljena u četiri ciklusa (Slovo o čovjeku, Slovo o nebu, Slovo o zemlji, Slovo o slovu). Dizdareva Bosna je definirana stećcima, ali i svojom stigmom, na pitanje o njenoj biti pjesnički subjekt odgovara: prkosna je od sna. Bosni je, kaže pjesnik u komentaru “bilo suđeno da sanja o pravdi, da radi za pravdu i da na nju čeka, ali da je ne dočeka”.

Mak je, u godini svoje smrti, objavio poetsku zbirku Modra rijeka, sa istoimenom pjesmom koja ga je istinski proslavila, a evropska je kritika imenovala “evropskom pjesmom”.

U septembru 1978. godine legenarni sarajevski bend Indexi snimaju pjesmu, a kasnije i album Modra rijeka.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close