Prije 70 godina izdata naredba “Prozor noćas mora pasti”

Ono po čemu je grad Prozor najprepoznatljiviji na prostorima bivše države jest naređenje koje je izdao Josip Broz Tito: “Prozor noćas mora pasti”, na današnji dan prije tačno 70 godina.
Bitka za ranjenike na Neretvi predstavljala je završnicu četvrte neprijateljske ofanzive, a to je bila jedinstvena pobjeda partizanskih boraca nad brojnijim neprijateljem. Veliki dio borbi i dešavanja vezanih za ovu bitku dešavalo na području prozorskog kraja, a jedna od naredbi iz ove bitke je ušla i u narodni sleng.
U partizanskoj protivofanzivi 1943. godine značajna je bitka za Prozor, u kojoj su Talijani imali jak garnizon – bataljon vojnika, bateriju haubica, vod topova, četu teških minobacača i tenkovsku četu.

Prvi napad na Prozor, noću između 15. i 16. veljače, Talijani su odbili, nakon čega je vrhovni komandant NOV Josip Broz Tito naredio borcima “Prozor noćas mora pasti”. Sljedeće noći partizani su zauzeli Prozor.

Naredba “Prozor noćas mora pasti”, kao i borbe na Makljenu i u Prozoru su našle svoje mjesto i u filmu Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi” i, kao stih, u pjesmi “Bez naslova” grupe Galija.

Prometej.ba via Prozor-x.com

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close