Kultura

Prije 24 godine šest sinova majke Have sa ručka odvedeno u smrt

Šest sinova i supruga ukopala je Hava Tatarević 2014. godine. Pune 22 godine tragala je za njihovim posmrtnim ostacima. Pronađeni su u najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, Tomašici.

Posljednji put, Hava, simbol bosanske majke i heroine, sinove i supruga vidjela je 23. juna 1992. godine dok su ih pripadnici paravojnih srpskih formacija odvodili lokalnim putem.

Sjeća se i danas tog dana do najsitnijih detalja. Njeni sinovi i suprug sa ručka odvedeni su u nepoznato. Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, Muharem. Rekli su da će se vratiti odmah. Čekala je pet dana, ali nijedan od njih nije se pojavljivao. Za to vrijeme pljačkali su po selu sve što su mogli.

-Moje srce i ja znamo kako nam je sada. Niko me ne može utješiti. Nema moje djece. Kako da ja sada živim?, pita majka Hava.

Vjerovala je 22 godine da ih nisu ubili. Doživjela je šok te 1992. kada su ih odveli. Kada ih je ukopavala rekla je da je taj šok za nju bio još veći.

Majka Hava kaže da su ih pobili oni od kojih se najmanje nadala, oni sa kojima su jeli, pili, zajedno se veselili. Ne zna tačno ko je ubio njenih šest sinova i supruga, ali jedino zna da su to bili komšije Srbi. Niko do danas nije odgovarao za smrt sedam Tatarevića. Ima majka Hava još kćerku i dva sina. Senada, Semir i Suad su sa svojim porodicama inostranstvu. Posjećuju je ali, kako kaže, oni tamo imaju svoj život.

Majka Hava se i pored svega vratila na svoje, u selo Zecove. Tu je rođena. Tu se udala. Tu je živjela sa svojom porodicom. Ističe da je otvoreno pitala neke Srbe iz tog mjesta da joj kažu ko je odveo njene sinove i ubio ih. Niko joj nije ništa htio reći.

( NAP)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close