Priča o Srebrenici produbit će razdor između moralnih i nemoralnih

”Priča o Srebrenici produbit će razdor između FBiH i Srpske”, naslov je intervjua s američkim stručnjakom za Balkan Stivenom Mejerom, koji je u nedjelju objavila Novinska agencija Republike Srpske (Srna), a koji je danas profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Dino Abazović prokomentarisao saopćenjem koje je naslovljeno ”Ne ‘gospodine’ Mejer: Priča o Srebrenici produbit će razdor između moralnih i nemoralnih ljudi”.

– Izvjesni američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer, saznajemo iz teksta, razmatra ”osnivačke priče i mitove o modernoj državi BiH” te smatra ”da BiH, uprkos pritisku Zapada, nije uhvatila korijen kao država”, da se ovdje radi o ”vještačkoj BiH”, čije ”centralne institucije grcaju, a prava moć je u rukama etničkih/nacionalnih/ zajednica i lidera” – naveo je Abazović u saopćenju.

Navodi da bi bilo bolje pročitati izvorni tekst, a koji Srna, nota bene, ne donosi integralno, već u agencijskoj vijesti citira dijelove teksta, ali, kaže, i to što je citirano i kako je citirano, više je nego dovoljno da se reaguje.

– Jer to ”još ponešto” što navodi Mejer, a prenosi Srna, uključuje i dio teksta koji je (is)korišten za naslov vijesti, a valjda u izvorniku glasi ”Ova tendencija će samo biti pojačana pričom o Srebrenici – produbiće razdor između već obogaljene Federacije i uspješnije Republike Srpske”. Pa je tako za Mejera Srebrenica ”bila emotivna, srceparajuća tragedija za muslimane od 1995. godine, ali, Srebrenica je kulminirala u primarni muslimanski osnivački ep kada je postala lokacija masovnog sahranjivanja 409 novoidentifikovanih žrtava u julu – navodi Abazović.

Dodaje i da je možda najupečatljivija priča ona o sahranjivanju bebe u Memorijalnom centru Potočari, nedaleko od Srebrenice.

Navodi i da postoje neslaganja o tome da li su svi sahranjeni, naročito beba, zaista bili žrtve masakra u Srebrenici, ali to je irelevantno.

Abazović u svom komentaru ističe i da je važno da muslimani vjeruju da su to sve bile žrtve i da njihovo stradanje služi ne samo kao tačka za okupljanje muslimana, nego i kao spomenik o brutalnosti Srba.

– Sve u svemu, Mejerov ključni argument je kako je Srebrenica ”osnivačka priča” za muslimane u BiH, kao takva suprotstavljena ”osnivačkoj priči” Srba u BiH te zbog toga BiH u budućnosti ne može opstati. E neće moći ”gospodine” Mejer! Nije da se nismo naslušali i načitali različitih verzija i interpretacija o tome šta se događalo i dešavalo u neposrednoj prošlosti u BiH, ali ovakve teze su gotovo pa školski primjer politika poricanja i više nego drsko i bezočno vrijeđanje žrtava i onih kojih suosjećaju sa žrtvama – precizirano je u saopćenju Abazovića.

Čitajući Mejerove izjave, navodi, nemoguće je ne prizvati u sjećanje jedan od ključnih detalja sa suđenja Adolfu Eichmannu u Jeruzalemu, Eichmannova odbrana je pokušala uticati na tok suđenja insistirajući kako sud ne može biti nepristrasan jer sudsko vijeće čine isključivo Jevreji, sudi mu se u Izraelu, i kako tamošnje pravo zastupa samo poglede i zahtjeve jevrejskog naroda.

Brilijantna Hannah Arendt je izvještavajući sa suđenja ukazala kako se upravo ovim zahtjevom Eichmannove odbrane, po kojoj sud predstavlja samo jednu naciju, pokušalo ”minimizirati” monstruoznost zločina za koje je odgovarao optuženi.

Dakako, argumenti odbrane odbačeni su kao neosnovani, zločin protiv čovječnosti je zločin protiv svakog čovjeka i protiv čitavog čovječanstva, a sudije su prije svega ljudi, i sude u ime svakog čovjeka, a ne samo Jevreja, i u skladu s međunarodnim pravom i u cilju ostvarenja pravde.

Dakle, jednako kao i na suđenju Eichmannu, evo pedestak godina kasnije, argumentima à la ”osnivačke priče muslimana u BiH” se pokušava ”minimizirati” mostruoznost zločina genocida u Srebrenici, navedeno je.

– Neće moći, ”gospodine” Mejer! Da budem potpuno precizan, Srebrenica nije i ne može biti ”osnivačka priča” samo muslimana u BiH, jer je Srebrenica ljudska ”osnivačka priča” u BiH. Prije svih, Srebrenica jeste priča žrtava i njihovih članova porodica, ali to je priča i svih stanovnika BiH, i konačno, uvijek i svugdje, priča o genocidu je priča čitavog čovječanstva. Priča o Srebrenici može samo produbiti razdor između moralnih i nemoralnih ljudi, kako u BiH, tako i u Americi! – stoji u današnjem saopćenju profesora sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Dine Abazovića.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close